Foto: Continental / Promo

Pre pune 3 godine nemačka kompanija Continental otvorila je svoj centar za istraživanje i razvoj. Do danas, ova firma zaposlila je oko 600 inženjera.

Prostorije kompanije Continental nalaze se u Pupinovoj palati i zauzimaju površinu od 6500 kvadratnih metara. Reč je o jednoj od njihovih najlepših i najmodernijih kancelarija, što je potvrdio i sam Continental.

Za potrebe rada ovog centra angažovano je oko 600 inženjera, koji su deo međunarodnog tima za razvoj tehnologije, koji broji ukupno 5000 stručnjaka. Zbog novih projekata, trening centra laboratorija i novih zaposlenih, kompanija će svoj prostor u centru grada proširiti za još 1.500 kvadratnih metara.

Kada je sredinom prošle godine najavljeno otvaranje nove fabrike napredne automobilske elektronike, generalni direktor Continental Automotive Serbia Saša Ćoringa, izjavio je da je rok za izgradnju ovog objekta kraj 2020. godine.

Otvaranje nove fabrike kompanije Continental zakazano je za nedelju, 7. mart u 12 časova. Vrednost investicije u ovu fabriku je 140 miliona evra i u njoj će biti zaposleno više od 500 ljudi. Svečanosti će prisustvovaće sam državni vrh, kao i čelnici nemačke kompanije.

Sve je spremno za sutra. Nova fabrika kompanije Continental / Foto: Aleksandar Vasilić

Nova fabrika deo je poslovne jedinice Human Machine Interface (HMI) čiji je fokus na proizvodima u enterijeru vozila, a cilj im je da korisničko iskustvo vozača i putnika učine bogatijim i kvalitetnjim. Continental je globalni tržišni lider u ovom sektoru i potražnja za proizvodima za auto industriju koji će se proizvoditi u Novom Sadu značajno će rasti u godinama koje slede.

Continental je zaposlio 600 Novosađana, a u novom prostoru zaposliće još 500 ljudi.

Tehnološka kompanija Continental razvija pionirske tehnologije i usluge za održivu i povezanu mobilnost lјudi i njihovih dobara. Osnovana 1871. godine, a danas uspešno posluje u čak 59 zemalja. Širom svojih filijala, razvojnih centara i fabrika, Continental zapošlјava više od 240.000 ljudi.

Pasoš za generalnog direktora

U martu 2018. godine na svečanom otvaranju centra za istraživanje i razvoj, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je pasoš generalnom direktoru Continental Automotive Serbia Saši Ćoringu. Ovim činom Ćoringa je postao državljanijn naše zemlje.

Tada je predsednik Vučić rekao da je dolazak ovakvog industrijskog giganta važan za ostajanje domaćih stručnjaka, ali i za povratak onih koji su zbog boljih poslovnih prilika, svoje karijere nastavili da grade u inostranstvu.

On je ovom prilikom istakao da su mesečne plate u novosadskom centru daleko iznad proseka, te da inženjeri koji rade u prostorijama u Pupinovoj palati imaju mesečnu neto zaradu od 800 pa do 2500 evra. Visoka primanja i odlični uslovi rada, trebalo bi da budu primamljivi domaćim informatičkim talentima, jer je reč o uslovima koji su vrlo konkurentni onim u naprednijim državama Evrope.

B. Jovović

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dragan Djukic
07/03/2021 11:07

Gde se nalazi nova fabrika?

Marina
07/03/2021 12:59
Reply to  Dragan Djukic

Zona sever 4 Novi sad

Goran
07/03/2021 15:36

Kako.konkurisati za posao

Ljiljana
08/03/2021 13:44

Hoce li trebati radne snage,službenika?