Dimitrije Gavrilović, poznatiji kao Crni Gavra osuđen je na smrt zbog ubistva dva policajca, a o njegovom bekstvu priča se i danas.

Nakon opsežne istrage zbog ubistva dva narodna milicajca policija je uhapsila Gavru i njegove saradnike. On je uhapšen ispred zgrade Radničkog univerziteta.

BEKSTVO KROZ PROZOR

Gavrliović je sproveden u zgradu tadašnjeg SUP-a na saslušanje. U prvom razgovoru sa Gavrom inspektor ga je pitao “Pa Gavriloviću hajde da čujem kako je bilo”. On istog momenta skače sa stolice i vezan se baca kroz zatvorene prozore. Prvo telom udara u sims, a onda uz zvuk lomljave stakla pada na travu ispred zgrade. Pao je tačno ispred inspektorke Savete Bojić Seke. Seka ga je uhvatila za kragnu i povikala u pomoć.

– Ne znam kako bih izašla na kraj sa njim da pri padu nije izgubio vazduh – rekla je tada ona.

Ubrzo su se oko njega stvorili i ostali policajci, odveden je u bolnicu gde je konstatovano da je polomio lopaticu. Kada je došao u bolnicu pretio je bekstvom pa su ga zato 24 časa čuvali inspektori.

Milicija sprovodi Gavru

Tada mladi milicioner Andrija Mumović koji je čuvao Gavru u ćeliji, napisao je stihove.

Gledao sam jutros sužnja
u tamnici broja jedan
i verujte
video sam u tom biću dva života
jedan dobar
jedan bedan

Presuda Gavriloviću izrečena je 20. aprila u 13 sati. On je zbog dvostrukog ubistva osuđen na smrt streljanjem. O ostalim delima Crnog Gavre i pljački veka, možete čitati u NAŠEM TEKSTU

Nikola Bilić

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Сремац
05/08/2021 15:09

Гавра је био ситна риба за ове данашње лопове. Обично јсо трафике и крао цигарете и алкохол… Глупост је нсправио убиством та два полицајца…