Odbor za doček spremno čeka kralja Aleksandra I Karađorđevića ispred zgrade Novosadske Trgovačke Omladine, 10. juna 1934. godine (fotografiju ustupio Zoran Knežev Portret Novog Sada)./ISTORIJSKI ARHIV GRADA NOVOG SADA

Danas to zvuči kao šala, ali sadašnja ulica Kralja Aleksandra od 1941. do 1944. nosila je Hitlerovo ime.

Ulice menjale ime i po 19 puta

Dolazak nove vlasti često je značio i promenu imena ulica. Neke od ulica Novog Sada su menjale naziv više od 10 puta. U toj trci prednjače Futoška i Ulica Danila Kiša, koje su čak 19 puta nosile različite nazive, a slede Kralja Aleksandra sa 14 imena, Pašićeva i Zmaj Jovina koje su preimenovane 10 puta.

Futoška ulica 1950-ih godina(Foto: Arhiv Grada)

PROČITAJTE: (VIDEO)(FOTO) ČAKI LAJOŠA, REVOLUCIJE, AVNOJA: Evo kako su se nekada zvali novosadski Bulevari

Tokom Drugog svetskog rata, usledila je promena imena naziva glavnih ulica od strane mađarskih okupacionih vlasti. Hitlerova ulica je odmah nakon prisajedinjenja Vojvodine 1918. dobila naziv Regenta Aleksandra (Karađorđevića), a nakon krunisanja – Kralja Aleksandra. Pre toga, nosila je naziv Glavna, Gospodska, Košut Lajoša.

“Nakon pedesetih godina, jedina ličnost koja je imala ulicu dok je bila živa je Josip Broz Tito”

Po okončanju Drugog svetskog rata, to je bila Staljinova ulica, zatim Aleksandra Rankovića ali ne zadugo, jer je polovinom pedesetih donet propis da ulice ne mogu da imaju ime po živim ljudima, izuzev po predsedniku Josipu Brozu Titu, tako da dobija ime Narodnih heroja. Po izbijanju rata u bivšoj SFRJ, nova vlast ulici je ponovo vratila ime kralja ujedinitelja koje nosi do danas. Ipak deo ulice koji je ostao odsečen gradnjom Bulevar Mihajla Pupina, i dalje nosi ime Narodnih heroja.

Sredina XX veka, Železnička ulica u prvom planu, a u pozadini je Ulica kralja Aleksandra odnosno Narodnih Heroja (Foto: Arhiv grada)

Prvi nazivi ulica u Novom Sadu  bili su na nemačkom, zatim na mađarskom i na posletku dobijaju srpska imena.

– Kroz nazive ulica se reprezentuju različiti društveni i kulturni aspekti iz kojih se manifestuju političke ideologije i moć. Kao što je rekao naš poznati istraživač Vojislav Puškar autor knjige “Ulice Novog Sada – Samo čitate nazive ulica i možete da vidite istoriju Novog Sada.

Autor: Mirjana Mažić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments