Evo ko su sve ZNAMENITE žene Srpske Atine! Profesor Stojkovski: Razumevanjem istorijskog značaja žena u lokalnoj i nacionalnoj istoriji, Novi Sad se svrstava u red gradova koji prepoznaju važnost pune ravnopravnosti u svim segmentima života

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Ilustracija

Bogatu istoriju grada Novog Sada obeležile su mnoge znamenite i važne žene. Iz ovog grada je potekla Marta Jorgović, prva Srpkinja koja je upisala i završila srednju školu još 1757. godine. Osim nje, među brojnim uglednim ženama u istoriji Novog Sada izdvajaju se i dobrotvorke poput Jefimije Ljubibratić (1736—1816) koja je izdašno pomagala crkvenu opštinu u Novom Sadu ili Marija Stanisavljević (umrla 1837) koja je potpomagala rad Vuka Stefanovića Karadžića. Među najveće i najpoznatije srpske dobrotvorke uopšte spada i Marija Trandafil. Podigla je zgradu za sirotište u kojoj se danas nalazi sedište Matice srpske, a ona i njen muž su veliku sumu novca zaveštali Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Matici srpskoj. Sahranjena je u Nikolajevskoj crkvi u Novom Sadu.

Marija Trandafil

Piše: Boris Stojkovski

Foto: in4s.net

Ovaj grad je rodno mesto i čuvene pesnikinje Milice Stojadinović Srpkinje, kojom je bio opčinjen i Petar II Petrović Njegoš, a Mileva Marić—Ajnštajn i danas predstavlja jednu od prvih asocijacija na pomen žena u nauci. Savka Subotić, sestra Mihaila Polit—Desančića se isticala u borbi za obrazovanje žena, bila na čelu Kola srpskih sestara, dok je njen sin Dejan postao ruski oficir koji se borio u Mandžuriji i Turkestanu. Dodajmo ovom nizu velikih žena ćerku Svetozara Miletića Milicu Tomić, kao i mnoge druge Novosađanke koje su ispisale istoriju grada.

Mileva Marić Ajnštajn 1896. godina

Sledeći ovakvu tradiciju rad Novi Sad u vreme dok je njegov gradonačelnik bio sadašnji ministar odbrane Miloš Vučević u mnogome je podigao životni standard i prisutnost žena u javnom životu grada. Samo projekat ekonomskog osnaživanja i samozapošljavanja žena je dovoljan pokazatelj koliko je gradska administracija u prethodnim godinama činila da ekonomski osnaži žene i pomogne im da se ohrabre i otisnu u svet privrede. Pre nekoliko godina Uprava za privredu Grada Novog Sada počela je ovaj projekat dodeljujući po 100.000 dinara bespovratnih sredstava ženama za njihove projekte samozapošljavanja. Ekonomski napredak Novog Sada za mandata Miloša Vučevića doveo je do toga da je vrlo brzo, koliko prošle, 2022. godine, po projektu dodeljeno 350.000 dinara ženama. Dok je bio gradonačelnik, Miloš Vučević je posvetio dužnu pažnju i negovanju tradicije kod novosadskih žena pa je, primera radi, 2020. godine posetio i udruženje Lazarica 1389 u Stepanovićevu.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Razumevanjem istorijskog značaja žena u lokalnoj i nacionalnoj istoriji, te konkretnim merama i podrške njihovim idejama i projektima, Novi Sad se svrstava u red gradova koji prepoznaju važnost pune ravnopravnosti žena u svim segmentima društvenog života.

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti