foto: Facebook

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave najveći hrišćanski praznik Vaskrs, koji simboliše pobedu života nad smrću, pobedu vere, ljubavi i nade.

Liturgije su služene u pravoslavnim hramovima, a vernici su se nakon sedam nedelja posta pričestili.
Takođe, čitana je i Vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Irineja u kojoj je vernicima poručio da je došlo vreme otuđenja i razdora, najpre u samoj porodici, gde je zajednica supružnika sve nestabilnija, a koji ostavlja neizbrisivu ranu na dečjim dušama. Ne možemo, rekao je patrijarh, da tražimo svoja prava ugrožavajući tuđa, te da zaboravljamo da je neophodno poštovati sebe i svetinju svog tela, kao i bližnjeg i njegovu slobodu, svetinju opšteg dobra i ličnih potreba.

Novosađani su Vaskrs proslavili liturgijama koje su služene u Sabornoj, Uspenskoj, Nikolajevskoj i Almaškoj crkvi, Crkvi svetog Kirila i Metodija na Telepu, kao i u crkvama na Klisi, Novom naselju i Detelinari.

U crkvi svetog Kirila i Metodija na Telepu vaskršnjom liturgijom obeležen je najveći hrišćanski praznik. Pored velikog broja građana liturgiji je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Čast mi je da velike praznike poput Vaskrsa provedem sa sugrađanima. Uvek me obraduje kada vidim da ovoliko mladih Novosađana prisustvuje obeležavanju najvećeg hrišćanskog praznika i poštuje verske običaje – rekao je Vučević i tom prilikom čestitao je vernicima koji slave Vaskrs po julianskom kalendaru i poželeo da ga provedu u miru i sreći.

Autor: Dnevnik/nsuzivo.  Foto: Facebook

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments