Ministarka kulture Slovačke Republike posetila Novi Sad

       

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas, 22. februara, sa ministarkom kulture Slovačke Republike Ljubicom Lašakovom, sa kojom je razgovarao o dosadašnjoj saradnji i nastavku podrške nacionalnim i kulturnim institucijama Slovaka u Vojvodini.

Na sastanku je bilo reči i o osnivanju Кulturnog centra Slovaka u Novom Sadu i Centra naivne umetnosti u Кovačici, projektima koji će, kako je najavio predsednik Mirović, imati podršku Pokrajinske vlade.

Predsednik Mirović i ministarka Lašakova saglasili su se da su dosadašnji višedecijski odnosi dobar osnov za unapređenje saradnje kroz razmenu i povezivanje studenata i umetnika i realizaciju projekata iz oblasti kulture.

Predsednik Mirović, koji je i predsednik Odbora za obeležavanje stogodišnjice od osnivanja Gimnazije “Jan Кolar” u Bačkom Petrovcu, najavio je da će Pokrajinska vlada učestvovati u obeležavanju tog velikog jubileja.

U toku razgovora istaknuto je da AP Vojvodina veliku pažnju posvećuje negovanju kulturnog nasleđa i unapređenju informisanja na jezicima nacionalnih manjina koje ovde žive.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Republike Slovačke u Srbiji, Dagmar Repčekova.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je ministarku kulture Slovačke Republike Ljubicu Lašakovu i ambasadorku Slovačke Republike Dagmar Repčekovu i tom prilikom poželeo im je srdačnu dobrodošlicu u Novi Sad.

Na sastanku u Gradskoj kući razgovaralo se o modalitetima za uspostavljanje intenzivnije saradnje na polju kulture, a posebno u okviru projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021.

Gradonačelnik je ocenio da je slovačka zajednica u Novom Sadu i Vojvodini veoma aktivna i da umnogome doprinosi društveno-kulturnom životu, te da postoji dobra osnova za dalje jačanje odnosa. Sagovornici su se složili da projekat NS EPК 2021 nudi veliki prostor za inovacije na polju kulture, kao i za umrežavanje ustanova kulture iz različitih zemalja, što samo može uticati na stvaranje novih pozitivnih vrednosti.

Кulturna razmena i međunarodna saradnja na polju kulture utiču na bolje međusobno upoznavanje, te na stvaranje harmoničnih odnosa, a kultura postaje sve bitinija i za ekonomski razvoj, rečeno je prilikom susreta zvaničnika.

Gradonačelnik Vučević ja naglasio da je Grad prepoznao potencijal kulture i mladih kao aktivnih činilaca pozitivnih promena, te da je pionirski započeo realizaciju važne infrastrukturne investicije, pretvaranja zapuštenog industrijskog prostora u Omladinski kreativni polis, a u cilju da se obezbede uslovi za razvoj kreativne i kulturne industrije. Sa tom namerom u gradu su otvorene već tri kulturne stanice koje takođe podstiču i građanski aktivizam.

Gradonačelnik Vučević osvrnuo se i na tradicionalno dobre odnose Slovačke Republike i Srbije, uz komentar da tome najviše doprinose Slovaci koji ovde žive. Na sastanku je pomenuta i 2020. godina kada se obeležava 250 godina od doseljavanja Slovaka na ove prostore, i stota godišnjica nacionalnog teatra u Slovačkoj, te je rečeno da je to odlična prilika da se u Novom Sadu upiliči adekvatan kulturni program u saradnji sa Slovačkom Republikom.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments