Edukativna tribina o negovanju dobrih govornih navika održana je juče 13. februara, u organizaciji Udruženja za unapređenje i razvoj kulture javnog govora “Izražajnost”, koje okuplja stručnjake iz oblasti javnog nastupa, dikcije, neverbalne komunikacije, psihologije i prezentovanja.

“Negovanje srpskog jezika i izražavanje jeste jedna od najvažnijih delatnosti na našim prostorima, koje je Ministarstvo za kulturu i informisanje zajedno sa Udruženjem Izražajnost prepoznalo kao nacionalni projekat, jer upravo kultura govora i njegovo unapređenje veoma su bitni za mlade ljude i njihov lingvistički razvoj” rekla je večeras u Eđšegu, uoči edukatuvne tribine o unapređenju kulture govora, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

Posebno je važno imati na umu, istakla je Miloševićeva, da se ovaj “Кaravan” kulture govora proširi i na srpske zajednice izvan naših granica, gde naša deca više ne pohađaju nastavu na srpskom jeziku, već ga usvajaju od roditelja. Treba upravo njima da se predstavi bogatstvo naše leksike i prenese lepota izražavanja.

Tokom tribine na odgovoreno je na pitanja Zašto je važno negovati kulturu govora, šta sve spada u tu kulturu, na koji način ona utiče na srpksi jezik i kako ispraviti loše govorne navike govorili su komunikolog Slobodan Roksandić i dr Radovan Кnežević profesor dikcije na Fakultetu dramskih umetnosti.

Humanitarni radnik Arno Gujon, ovom prilikom je ispričao, kako je on kao Francuz dostigao visok nivo izražajnosti na srpskom jeziku, učeći ga svakodnevno u proteklih šest godina od kada se doselio u Beograd.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments