Na teritoriji Grada Novog Sada i opštine Sremski Karlovci, u toku je jesenji krug sistematske akcije zaštite zdravlja građana od štetnih glodara. Akciju, koja se izvodi na proleće i na jesen, pod sloganom “Komšiluk bez glodara – zdrav komšiluk“ u saradnji sa gradskom upravom Novog Sada i opštine Sremski Karlovci, sprovodi novosadska “Ciklonizacija“.

Kako navode iz ovog peduzeća, ekipe su od ponedeljka svakodnevno na terenu, a koliko će akcija trajati zavisiće od meteoroloških uslova.

– Ove jeseni startovali smo od oboda gradskog područja, od sela, i sužavaćemo krug prema urbanom području grada. Počeli smo od Kovilja, Budisave i Šangaja koji su završeni. Ekipe su ovih dana u Kaću i Sremski Karlovcima. Narednih dana počinjemo Ledince, Bukovac, Sremsku Kamenicu i Petrovaradim. Kada to bude gotovo, prelazimo na Begeč, Futog, Veternik, Rumenku, Stepanovićevo i na kraju samo urbano područje Novog Sada – objašnjava menadžer za odnose sa javnošću “Ciklonizacije“ Dario Aćimović.

Kako kaže, kao i prethodnih sezona, preventivnim tretmanima biće, pored domaćinstava,  obuhvaćen i podrumi, tavani i druge zajedničke prostorije u novosadskim zgradama i sve zelene javne površine.

Sistematska deratizacija je za građane besplatna, potrebno je samo da omoguće obeleženim stručnim operativcima da, u zavisnosti od trenutne potrebe, postave preparat ili da ga preuzmu uz pridržavanje stručnih uputstava.

– Građani koji nisu kod kuće u vreme kada operativci obilaze njihov deo grada mogu naknadno da se obrate “Ciklonizaciji” na telefon 021/ 641 23 22 ili e-mailom [email protected]. Kako bi Novi Sad zadržao najveći mogući stepen zaštite zdravlja građana i njihove imovine, apelujemo na građane da ne lageruju preparat, jer je zaštita od glodara zajednički interes, a njena uspešnost zavisi od delovanja na celoj teritoriji – kaže Aćimović.

Redovno sprovođenje preventivne deratizacije u velikoj meri smanjuje rizik od širenja zaraznih bolesti čiji su vektori glodari, ali i materijalnu štetu koji glodari izazivaju u domaćinstvima, privredi i poljoprivredi, podseća Aćimović.

Među najpoznatijim bolestima čiji su prenosioci glodari su besnilo, trihineloza, hemoralgična goznica, bruceloza, tuberkuloza, svinjska kuga, salmonela, slinavka i šap.

Prema Aćimovićevim rečima, jesenja deratizacija je izuzetno važna jer je to deo godine kada se glodari povlače sa otvorenog u stambene objekte i skladišta. Posebno je to važno u seoskim domaćinstvima jer glodari prate hranu, ali ni grad nije pošteđen ovih problema. Akcija sistematske deratizacije mora da se sprovodi na što  većem prosotru i kontinuirano, a ako bi se prekinula, vrlo brzo bi došlo do prenamnoženja populacije glodara, opasnosti od zaraznih bolesti i velike materijalne štete, upozoravaju iz ovog preduzeća.

Deratizacija šahtova

Od ponedeljka startuje i akcija deratizacije infrastrukturne mreže koja obuhvata sve šahtove atmosferske i fekalne kanalizacije. Acija pokriva teritoriju urbanog gradskog područja i Petrovaradina.

Kako navodi Aćimović, paralelno se kontinuirano sprovodi i deratizacije svih aktivnih i potencijalnih žarišta pacova i miševa u gradu. Akcije se izvode po prijavi građana ili na osnovu monitoringa operativaca “Ciklonizacije“.

Sivi pacov i kućni miš

Kako navode iz “Ciklonizacije”, pomoć u profesionalnoj borbi protiv štetnih glodara mogu da daju građani održavanjem higijena prostora, čuvanjem hrane namenjene ljudima I životinjama u čvrstoj ambalaži, kao i zatvaranjem svih prolaza. Na taj način se fizički sprečava kontakt glodara sa hranom. Inače, na našim terenima dominantni štetni glodari su sivi pacov i kućni miš.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments