Od subote, 28. aprila, počinje naplaćivanje objedinjene takse za ulazak u zaštićeno područje, loženje vatre i parkiranje vozila u iznosu od 150 dinara po vozilu, za celodnevnu posetu Nacionalnom parku. Naplata se vrši samo vikendom. 

Ove godine se za prvomajske praznike očekuje dolazak preko 400.000 izletnika na fruškogorska izletišta.

Pripreme za izletničku sezonu otpočele su uređenjem svih izletničkih lokaliteta, sakupljanjem smeća, košenjem trave, uređenjem ložišta, obnavljanjem oštećenih i dotrajalih i postavljanjem novih stolova, klupa i dečijih igrališta, postavljanju putokaza kao i ostalim aktivnostima na poslovima zaštite i očuvanja prirode. Uređeno je preko 55 izletničkih lokaliteta. Tretman suzbijanja krpelja sproveden je na preko 20 izletničkih lokaliteta.

Uz najavu predstojećeg Fruškogorskog maratona koji će se održati u subotu 28.aprila, NP Fruška gora svim maratoncima i organizatorima želi ugodan aktivni boravak u prirodi i tom prilikom apeluju na sve posetioce da povedu računa o ponašanju u prirodi i za sobom ostave Frušku goru onakvom kakvu su je i zatekli.

U susret predstojećim praznicima iz NP Fruška gora apeluju da nije dozvoljen ulazak, niti bilo kakva aktivnost u područjima prvog stepena zaštite koja su posebno obeležena.

Obezbeđene su vreće za prikupljanje smeća i kontejneri za njihovo odlaganje. Mole se posetioci da ne ostavljaju svoj trag u prirodi ostavljanjem otpada,  nego da budu odgovorni, i nakon svog boravka odlože smeće u zatvorene kese i ponesu ih sa sobom do najbliže kante ili kontejnera. Vatra sme da se loži samo na za to označenim mestima, a posetiocima će pored svih uređenih ložišta na raspolaganju biti drva koja je Nacionalni park pripremio. Od izuzetne važnosti je napomena da se vatra nakon upotrebe mora obavezno ugasiti.

U saradnji sa nadležnim policijskim stanicama svih opština sa područja Fruške gore, preduzete su sve potrebne aktivnosti u obezbeđivanju uslova maksimalne bezbednosti posetilaca i nesmetanog odvijanja saobraćaja. Vatrogasne brigade biće u stanju pripravnosti, kontrola ponašanja biće na maksimalnom nivou a svaka neodgovornost biće prijavljena i kažnjena.

Apeluje se na sve posetioce da i sami povedu računa o svojoj bezbednosti, a posebno o bezbednosti dece, da se ponašaju u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjem redu JP ”Nacionalni park Fruška gora”, kao i osnovnim pravilima boravka u prirodi (informativni flajer o pravilima ponašanja biće deljen posetiocima prilikom dolaska u Nacionalni park).

autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dragan
27/04/2018 22:49

Dali je u redu da vozila koja prolaze kroz nacionalni park i ne zadzavaju se da im se naplacuje prolaz . Smatram da to nije u skladu sa zakonom u redu je da plate oni koji ce rostiljati i biti ceo dan na Fruskoj gori . Neko ce uzeti velike pare od ovoga . Jel mora sve da se naplacuje ovim ljudima koji sj svakim danom sve siromasniji . Pozdrav iz Vrdnika