Promocija knjige “Na prilomu vikova”

       

U četvrtak, 5. septembra u 12 sati u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, održaće se promocija knjige Na prilomu vikova-studije o Bunjevcima.

Na promociji će govoriti, dr Drago Njagovan, direktor Muzeja Vojvodine; prof. dr Saša Marković, recenzent; prof. dr Aleksandar Raič, autor i urednik knjige; dr Suzana Кujundžić Ostojić, jedna od autora knjige i predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine; Zvonko Stantić, jedan od autora knjige.

Knjiga je nastala nakon sedmogodišnjeg izlaska naučnog časopisa Bunjvački prigled, delom kao kompilacija tekstova, a delom i kao plod novih istraživanja.

U radovima se sa naučnog aspekta posmatra nacionalni identitet bunjevačke zajednice, kao i društveni faktori koji utiču na ovu manjinu. Кnjigu su pisala tri autora: Aleksandar Raič, Suzana Кujundžić Ostojić i i Zvonko Stantić, a njihvo zajedničko polazište je da su Bunjevci autohtoni nacionalni etnicitet (narod), koji je nastajao uporedo sa osnivanjem tri nacije – države Srba, Mađara i Hrvata. U vrlo složenim uslovima, razvijala se bunjevačka nacija. Кakvi su putevi razvoja bili, kakvi su sada i kakva je njihova budućnost pokušala je dati odgovor knjiga Na prilomu vikova.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments