Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/ Ustupljena fotografija/ AP/Hussein Malla

Danas je u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu otvorena međunarodna konferencije pod nazivom “Saveznici tokom katastrofa: Tursko-Srpsko iskustvo” na kojoj su prisustvovali delegacija spasilačke organizacije AKUT iz Turske, kao i spasilački tim iz Srbije.  

Konferencija će trajati do 12. maja na kojoj će “Organizacija za traganje i spasavanje” iz Novog Sada i spasilačke organizacije AKUT iz Turske razmenjivati zajednička iskustva boravka u Turskoj za vreme zemljotresa.

Cilj konferencije je analiza reagovanja spasilačkih organizacija tokom katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Tursku, kao i jačanje bilateralnih i bratskih odnosa između dve organizacije i dve države.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Dragan Bjelić, predsednik Organizacije za traganje i spasavanje, sumirao je utiske tokom boravka u Turskoj.

– Nakon četiri meseca od tragičnih zemljotresa koji su pogodili Tursku. Sa spasilačkom organizacijom AKUT sa kojom smo radili rame uz rame tokom sedam dana našeg boravka u Kahramanmarašu koji je bio epicentar drugog zemljotresa. Ovde smo danas da aliziramo i sumiramo utiske tokom našeg boravka u Turskoj kao i da analiziramo sve korake koje smo tamo činili, ali i da razgovaramo o budućoj saradnji, budućim vežbama i reagovanjem u slučaju vanredne situacija ukoliko se one dese – istakao je Bjelić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Naš tim za spasavenje u Tursku se uputio tri dana nakon zemljotresa. Kahramanmaraš u tom trenutku je bio u potpunosti razoren zemljotresom. Kakvi su utisci nakon četiri meseca, Bjelić je odgovorio.

– Radili smo na poslovima pretrage i spasavanje za ljudskim životima, ali takođe imali smo i medicinski tim koji je bio zadužen za pružanje prve medicinske pomoći svima kojima je to bilo neophodno. Naši utisci su pomešani, i dan danas se prisećamo svih situacija u kojima smo se zatekli. Ono što je najveći utisak ostavilo na nas jesu lica ljudi koji su čekali ispred ruševina svoje najmilije da budu izvučeni. Tio je najjači utiskao koji i dan danas stoji u nama – istakao je.

Organizacija za traganje i spasavanje je osnovana 2020. godine u Novom Sadu, a o daljim aktivnostima Bjelić naglašava da danas imaju priliku da šire organizaciju i tom prilikom pozvao sve zainteresovane građane da se priključe i da budu deo organizacije za traganje i spasavanje.

 

Đorđe Herceg, prorektor Univerziteta u Novom Sadu, istakao je da je ponosan što imaju priliku da ugoste tim iz Turske.

– Nažalost svedoci smo toga da se u današnje vreme dešava dosta katastrofa. Veliko nam je zadovoljstvo da su naši studenti iz Srbije u okviru organizacije za traganje i spasavanje učestvovali u pomoći Turskoj. Takođe nam je drago što smo učestvovali u razvijanju međunardne saradnje i dobrih međunarodnih odnosa sa prijateljima iz Turske – rekao je Herceg.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Pinar Snturk, prva kancelarka Turske ambasade ističe da je lično videla koliko su timovi za spasavanje bili posvećeni, i naglasila da nikada neće zaboraviti pokazanu solidarnost.

– Ukupna finansijska podrška Srbije Turskoj prevazišla je 3,5 miliona evra. Takođe, pokrenuta je i SMS kampanja za prikupljanje finansijske pomoći. Svedoci smo ogromne podrške, ne samo od strane Vlade Srbije već i od strane srpskih građana. Veoma smo zahvalni na ovoj podršci i nikad nećemo zaboraviti vašu solidaranost i požrtvovanosti – rekla je Snturk.

Esra Ustunkaya, drugi predsednik Turske spasilacke organizacije AKUT zahvalila se na gostoprimstvu.

– Želela bih da se zahvalim kolegama, koji su nas pozvali na ovaj sastanak i time potkrepili našu saradnju u razmenjivanju korisnih informacija i saveta vezanih za spasavanje ljudskih života, u zemljotresima koji su pogodili Tursku, 6. februara ove godine. Ova saradnja će nam doneti uspehe u nekim našim sledećim zajedničkim  poduhvatima, spasavanja ljudskih života, kako u našoj zemlji tako i u ostatku sveta. Hvala još jednom što ste došli danas ovde kao i na gostoprimstvu – istakla je Utunkaya.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Z.T.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments