Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Tokom protekle godine najpotrebnija i najkupovanija stvar u Srbiji bila je zaštitna maska. Iskorišćene maske nalazimo na ulicama, iako su one opasan infektivni otpad. Kako ćemo šetati sigurno gradom, sa našom decom i/ili ljubimcima, ako je ovaj otpad na svakom koraku?

Zato su studenti sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, na čelu sa prof. dr Milicom Hadnađev-Kostić, dobili su motivaciju da istraže i podignu svest stanovništva o pravilnom načinu upravljanja medicinskim otpadom, kao i željom da pronađu rešenje za novonastale probleme.

Prof. dr Milica Hadnađev-Kostić i studenti Tehnološkog fakulteta koji su uradili projektni zadatak kao vannastavnu aktivnost; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Svetska fondacija za prirodu, čiji je osnivač Italija, objavila je da kada se samo jedan posto maski ne odloži bezbedno, to znači da je preko sto miliona maski odloženo u životnu sredinu u jednoj zemlji, što je meni upalilo crvenu lampicu da kod nas podignemo svest. Pandemija će se završiti, ali počinje ekološka katastrofa- rekla je prof. dr Milica Hadnađev-Kostić.

Studenti završnih godina Tehnološkog fakulteta napravili su projektni zadatak sa konkretnim istraživanjem stanovništva na nivou Republike Srbije. Anketirali su 1.050 ispitanika, koji najčešće nisu znali gde i kako odložiti maske i rukavice.

Nepropisno odložene maske na Limanu; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Prema saznanjima do kojih su došli tokom projekta, u Novom Sadu ne postoji organizovano javno mesto gde građani mogu da dođu i odlože bezbedno nošene maske. Svesni su da je to veliki i opasni problem, jer maske koje završavaju u prirodi postaju značajni izvor zaraze. Takođe, isto važi i za 88 posto škola, firmi i fakulteta u kojima ne postoji posebno mesto gde učenici i zaposleni mogu da odlože infektivni otpad. Na takvim mestima bi, isto tako, trebalo da se odlažu i maramice i salvete, koje su još rizičnije.

Autor: Ivona Karan

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Poli
02/02/2021 16:37

Ne postoji ni za medicinski otpad…i to neka istraze! Kaze: lekovi se unistavaju u skladu sa propisima od strane ovlascenih subjekata- pojedinih apoteka. Kada odneses lekove sa isteklim rokom kazu: ne radimo mi to. Gde da bacim? Kazu: u kominalni otpad. A takav otpad zavrsava u smecu dostupan bilo kome, a na deponiji ulazi u nas lanac ishrane…
Eto, medicinari, tehnolozi bavite se ovom temom!

Dejus
02/02/2021 21:31

Kad bi nam to bio najveći problem, bili bi presrećni. Znam da nema veze sa maskama ali me zanima koliko mi kao pola milionski grad imamo javnih toaleta? Parking mesta su već izlizana tema…