Tribina “Bliski istok u 2018.“ biće održana u ponedeljak, 17. decembra, u 18 časova u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je Nemanja Starović.

Konfliktima opterećen region Bliskog istoka nije mirovao ni u godini koja je na izmaku. Građanski rat u Siriji, u koji su uključeni kako regionalni, tako i globalni akteri, još uvek traje, a ni ratu u Jemenu se ne nazire kraj. Diplomatski sukob među članicama Saveta za saradnju u Persijskom zalivu, prevashodno između Saudijske Arabije i Katara poprima karakter dugotrajnog hladnog rata, dok odnosi Rijada i Teherana latentno prete eskalacijom.

Pritom, tzv. “igra prestola“ u samoj Saudijskoj Arabiji usled medijski veoma propraćenog slučaja ubistva novinara Džamala Hašogija dobija na zamahu i preti destabilizacijom najveće države Arabijskog poluostrva. Uz sve to, politički odnosi Vašingtona i Ankare dobijaju novu dinamiku, uslovljenu ekonomskom krizom koja je pogodila Tursku.

“Kako je izgledala 2018. godina na Bliskom istoku i šta možemo očekivati u narednoj godini?” , biće tema današnje tribine u klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments