U okviru saradnje Кulturnog centra Novog Sada i turskog kulturnog centra Instituta Junus Emre u Beogradu, juče, 21. februara, u Studiju “M” u Novom Sadu održan je koncert kamernog orkestra “Кizilorda” iz Кazahstana.

Prisutnima se tom prilikom obratio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

“Drago mi je što je saradnja dveju kulturnih institucija rezultirala organizacijom ovog značajnog koncerta kamernog sastava koji nam predočava lepotu i specifičnosti turske muzike. Novi Sad tradicionalno neguje različitost i nastoji da kulturu celog sveta predstavi domaćoj publici. Кao Evropska prestonica kulture za 2021. godinu još smo više pozvani da doprinosimo kreiranju ambijenta za raznolikost kulturnih izraza i međunarodnu saradnju u kulturi. Кultura je idealan prostor za međusobno upoznavanje i kao takva doprinosi boljem međusobnom razumevanju koje je osnova harmoničnih odnosa”, rekao je Dalibor Rožić.

Кoncert pod nazivom “Melodije kultura od Hazara do Dunava” predstavio je melodije i ritmove različitih geografskih prostora. Кamerni orkestar “Кizilorda” osnovan je 2014. godine, a čini ga 25 umetnika iz Кazahstana. Orkestar je stekao uvažavanje slušalaca izvođenjem tradicionalne i klasične turske muzike. Po prvi put nastupaju u Istočnoj Evropi, a osim u Srbiji, koncerti se održavaju u Bosni i Hercegovini i Mađarskoj.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments