U okviru programa izložbe “Percepcije. Žena po meri društva?” ove subote, 27. oktobra u 18. časova u Galeriji Matice srpske biće održano predavanje “U susretu sa delom Zore Petrović”, dr Jasmine Čubrilo istoričarke umetnosti i profesorke na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Kao jedno u nizu predavanja posvećenih životu i stvaralaštvu britanskih i srpskih umetnica, publika će imati priliku da se upozna sa bogatim opusom srpske umetnice Zore Petrović koja je stvarala pune četiri decenije. Ona je kao i većina žena toga doba uz velike napore uspela da se izbori za svoje umetničko školovanje u Budimpešti, a zatim u Parizu. Izgradila je jaku umetničku ličnost i prepoznatljiv gest, a kako je i sama govorila “Slikala sam samo kad želim i šta želim, a kada nisam imala modela slikala sam samu sebe. Slikarstvo je za mene bilo jače od svega. I od ljubavi one ljudske. Ja hoću istinu u umetnosti i ništa više”.

Tokom naredna dva meseca, svakog petka i subote biće priređivan prateći program izložbe “Percepcije. Žena po meri društva?”, koji će kroz predavanja, tribine i razgovore iz različitih uglova posmatrati odnos žena, društva, umetnosti.

Ulaz na programe je besplatan.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments