Iako je stanje na poplavljenim područjima Zeničko-dobojskog i Srednjebosanskog kantona i Kantona Sarajevo nešto bolje nego juče, jutros je i dalje vanredno na području Busovače, Kaknja, Jajca i Nemile.

Zbog izlivanja reke Vrbas obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Novi Travnik – Bugojno na ulazu u Bugojno. Za vreme ove obustave saobraćaj se preusmerava na alternativne pravce kroz naselja Kula i Kandija.

Takođe, zbog izlivanja reke Plive vozila saobraćaju naizmenično jednom trakom na magistralnom putu Mrkonjić Grad – Jajce u mestu Jezero.

Zbog kiše i snega koji se topi povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na put. Posebno se skreće  pažnja na puteve: Jablanica -Mostar – Doljani, Stolac – Neum, Dobro Polje – Miljevina – Brod na Drini, Mrkonjić Grad – Crna Rijeka, Jajce – Banja Luka i Turbe – Skender Vakuf – Karanovac.

Na graničnom prelazu Brčko – Gunja zbog nestabilnosti mosta obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok je zbog radova u Hrvatskoj obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i dalje su na terenu radi pomoći lokalnom stanovništvu u odbrani od poplava. Na terenu su i stotine pripadnika civilne zaštite i drugih službi spasavanja koji će tokom noći dežurati pored rečnih korita.

Više od 50 pripadnika FUCZ-a tokom noći je bilo u Busovači gde su uspeli da osposobe putnu komunikaciju pumpama prebacujući vodu s jedne strane reke Bosne na drugu.

Iako je situacija u Kaknju bila kritična i sinoć, dok su reke na većini područja stagnirale, vodostaj u Kaknju je rastao. Međutim, v. d. načelnika Kaknja Aldin Šljivo je izvestio da su se reke povukle u svoja korita i da je besana noć za više desetina spasilaca i pripadnika službi iza njih.

U Opštini Kakanj, kao i u Busovači, tokom noći su bile angažovane noćne smene pripadnika opštinske civilne zaštite, koji su pravili nasipe i štitili objekte pored reka s obzirom na to da je povećanje nivoa iznad kritične tačke usledilo tek u večernjim satima.

Na svu sreću nije bilo ljudskih žrtava, a materijalna šteta će se sumirati narednih dana.

Kako se i danas u Hercegovini očekuju padavine tako će porast nivoa reka nastaviti pretiti privatnim objektima i saobraćanicama.

Iz Civilne zaštite Konjic kazali su da je zbog povećanja vodostaja reke Neretvice oštećena kula mosta koji se nalazi na regionalnom putu Buturović Polje – Parsovići.

Alternativni pravac kretanja vozila jeste Buturović Polje – Gorani – Oteležani – Parsovići. U mestu Bijela Kod Konjica došlo je do začepljenja kanala i izlivanja vode iz korita, a takođe je slična situacija i na putnoj komunikaciji prema naselju Brđani.

 

Izvor: Telegraf.rs/Klix.ba

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments