Italija: Bez vakcine nema škole

       

Deci u Italiji rečeno je da ne dolaze u školu dok ne donesu dokaz da su vakcinisana. 

Roditelji rizikuju da budu kažnjeni sa 500 evra ako pošalju nevakcinisanu decu u školu. Deca do šest godina biće ispisana iz vrtića ukoliko nisu vakcinisana.

Zakon je donet zbog naglog porasta broja obolelih od malih boginja – a italijanski zvaničnici kažu da se stopa vakcinacije poboljšala otkako je usvojen.

Prema zakonu Lorencin – koji je dobio ime po predlagaču, bivšem ministru zdravlja – deca moraju da prime niz obaveznih vakcina pre nego što krenu u školu. Među njima su vakcine protiv varičela, malih boginja, dečje paralize, zaušaka i rubeola.

Prema novim pravilima, deca do navršenih šest godina biće ispisana iz jaslica i vrtića ukoliko nisu vakcinisana.

Učenicima između šest i 16 godina ne može biti zabranjeno da pohađaju školu, ali će roditelji biti novčano kažnjeni ukoliko ne donesu dokaze da su deca primila sve obavezne vakcine.

Rok za donošenje potvrda o vakcinaciji trebalo je da bude 10. mart – ali kako je tada bio vikend, rok je produžen do ponedeljka.

“Svi su imali vremena da to urade”, izjavila je ministarka zdravlja Đulija Grilo za novine La Republika.

Potpredsednik vlade Mateo Salvini je navodno od nje tražio da produži rok, ali je ministarka odbila.

“Nema vakcine, nema škole”, rekla je Grilo i dodala da su pravila jednostavna.

Lokalne vlasti rešavaju situaciju na različite načine, pišu italijanski mediji.

Oko 300 porodica u Bolonji dobilo je pisma o suspenziji pohađanja nastave za decu, a oko 5.000 roditelja nema dokumentaciju o vakcinaciji.U drugim oblastima, lokalne vlasti produžile su rok za obaveznu predaju potvrda o vakcinaciji za nekoliko dana.

Izvor: BBC News na srpskom

Komentari: