Kairo više neće biti prestonica Egipta, novi glavni grad niče u PUSTINJI

Foto: Failed Architecture

Egipatska vlada je još 2015. godine najavila da će izgraditi novi glavni grad, oko 45 kilometara izvan Kaira, sadašnje prestonice. Bila je to šokantna najava pošto je Kairo, grad sa više od 20 miliona ljudi, decenijama glavni grad Egipta.

Vlada tvrdi da je Kairo postao prenaseljen i da će preseljenje glavnog grada dati više prostora i stanovnicima Kaira i državnim radnicima. Ali ovaj izgovor nije nov. Decenijama su egipatski vladari gradili potpuno nove gradove u pustinji. Nijedan od njih nije rešio problem gustine u Kairu. A na osnovu toga kako ide gradnja, ni ovaj novi kapital neće biti rešenje.

Grad će biti središte egipatske administracije, a proteklih nedelja je najavljen projekat koji će u bitnoj meri uticati na samu promociju te lokacije. Kompanija “Forbes” gradiće neboder koji je predstavljen kao prvi stopostotno energetski efikasan toranj na planeti.

Neboder će biti građen po najsavremenijim ekološkim standardima i biće objekat sa nultom emisijom ugljen-dioksida. Biće visok 55 spratova, a projektovao ga je američki arhitekta Edrijen Smit, koji stoji iza Burž Kalife u Dubaiju.

 

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Vidoje
20/02/2023 15:55

Distopija

Povezane vesti