Foto: NPR

Ovo je još jedan dokaz da je pobednik rata Al-Asad, čovek koji je za Zapad najveći zločinac.

Nakon odluke Trampa o povlačenju američkih trupa iz Sirije koji je tim potezom sirijske Kurde ostavio ih na nemilost Erdoganu, i to baš u trenutku kada Turska gomila trupe na granici i priprema se zapadno od područja grada Manbija za ofanzivu, sirijskim Kurdima nije preostalo ništa osim da pozovu sirijske snage da ih zaštite od turske invazije.

Sirijska vojska, predvođena elitnim jedinicama republikanske garde i jedinica Tigrova, ušla je juče u grad Manbij na severu zemlje, na zapadnoj obali reke Eufrat, i time preduhitrila ranije najavljivani turski vojni ulazak u taj grad koji je u rukama kurdskih Jedinica narodne zaštite, koje su ga 2015. oslobodile od terorističke organizacije Islamske države.

Paradoksalno je da će jedini zaštitnik Kurda danas biti sirijska vojska na čelu s Asadom koji je za politiku na Zapadu najveći zločinac u Siriji, a Zapad, koji je Kurdima obećao sve, od nezavisnosti do autonomne pokrajine, gurajući ih u prve redove borbe protiv terorističke organizacije Islamske države što je Kurde stajalo nekoliko hiljada života, okrenuo im je leđa preko noći. Kurdi koji su najzaslužniji za poraz ISIL-a i slom Islamske države postali su najveće žrtve rata uvezenog u Siriju.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments