Poznato letovalište zabranilo kreme za sunčanje

       

Ki Vest je uveo zabranu korišćenja određenih krema za sunčanje, a sve u cilju zaštite Velikog koralnog grebena na Floridi, najvećeg na svetu posle Velikog koralnog grebena i Koralnog grebena Belizea.

Grad Ki Vest izglasao je ovu meru kako bi zabranio prodaju proizvoda koji sadrže oksibenzon ili oktil-metoksicinamat, hemikalije koje štite kožu od sunca, ali su zato štetne za živi svet koralnog grebena, do kog dospevaju spiranjem kreme sa kože kupača.

Budući da je koralni greben na Floridi već ugrožen, gradska uprava je bila prinuđena da donese ovakvu odluku, prenosi portal Daljine.

“Postoji na hiljade zaštitnih krema, a naš koralni greben je samo jedan. Ovo je prilika da učinimo malu stvar koja će ga zaštititi, i ja verujem da je to naša obaveza”, naveo je gradonačelnik Ki Vesta Teri Džonston, kako prenosi Vašington Post.

Zabrana prodaje krema koje sadrže pomenute sastojke stupiće na snagu u januaru 2021. godine, a podržalo joj je šest od sedam gradskih odbornika.

Mnogi proizvodi namenjeni zaštiti od štetnih sunčevih zraka i dalje sadrže oksibenzon i oktil-metoksicinamat, ali su brojni brendovi odustali od njih, kako zbog zaštite životne okoline, tako i zbog zdravlja ljudi.

Kako bi se zaštitio koralni greben preporučuje se upotreba zaštitnih krema od prirodnih sastojaka kao što su titanijum-oksid i cink-oksid.

Za donošenje slične zabrane prošle godine glasalo se i na Havajima, u kojima će ove supstance biti zabranjene na državnom nivou, iako taj predlog nije jednoglasno podržan u javnosti.

“U vreme kada je rak kože široko zastupljen u meri u kojoj se može govoriti o epidemiji, zakoni koji limitiraju opcije za efikasnu zaštitu kože su zabrinjavajuće. Upotreba zaštitnih krema je već limitirana na prvom mestu zbog njihove cene, pa se ukidanjem pristupa značajnom broju takvih proizvoda ljudima daje dodatni izgovor da ne koriste zaštitu od sunca, čime ih izlažemo još većem riziku od oboljevanja od raka kože”, saopštili su iz Fondacije za borbu protiv raka kože.

 

Izvor: Blic/Srbija Danas

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments