Pred Pokrajinskim sudom u Beču u toku je suđenje 21 državljaninu Srbije zbog uzgajanja, kako tvrdi tužilaštvo, 500 kilograma marihuane.

Tu optužbu njihova odbrana odbacuje.

Prema rečima jednog od njihovih avokata Slaviše Žeželja, sudi im se bez pravih dokaza, na osnovu procena i uz jednog glavnog svedoka koji se u više navrata upleo u sopstvene iskaze, kako bi se kriminalcima u Srbiji uputila poruka da ne dolaze i bave se narkoticima u Austriji.

Tužilaštvo tereti srpske državljane da su od 2016. godine u Beču i Donjoj Austriji imali 11 plantaža kanabisa, da su uzgajali više od pola tone marihuane, te da su tu drogu stavili u promet na istoku Austrije.

Tužilaštvo polazi od toga da se radi o kriminalnoj bandi, čije se “glave” nalaze u Srbiji.

U trag osumničenim Srbima policija je došla na osnovu informacija dobijenih od kolega iz Srbije.

Policija iz Srbije je austrijskim vlastima prijavila da na njihovoj teritoriji postoji ekipa koja se bavi uzgajanjem marihuane, a na osnovu tih informacija Kriminalistička služba Austrije (BK) lokalizovala je i pratila višee lica.

BK je duže vreme osmatrala i prisluškivala osumnjičene, i nakon toga je dobijen nalog za pretres stanova, na osnovu kojih je pokrenuta i akcija hapšenja 25. maja prošle godine.

Tužilaštvo vodi jednog 32-godišnjeg državljanina Srbije kao navodnog vođu bande koji je, prema optužnici, održavao kontakte sa šefovima u Srbiji i kontrolisao plantaže, te organizovao prodaju marihuane i prikupljao prihode.

U njegovom stanu policija je pronašla 13.600 evra u goovini, kao i sat marke Roleks.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments