Foto: Adweek

Zbog prevelikog broja polarnih medveda proglašeno je vanredno stanje u arktičkom arhipelagu Nova Zemlja u Rusiji, prenose lokalni mediji.

Medvedi su se u decembru okupljali u blizini ljudskih naselja  na ostrvima u Arhangelskoj regiji, prenela je agencija TASS, a najmanje 52 medveda uočena su u blizini naselja Belušja Guba.

Na području naselja stalno je bilo između šest i deset medveda, a bilo je i slučajeva da su  napadali ljude i ulazili u stambene zgrade i kancelarije, izveštava agencija.

“Vanredno stanje proglašeno je zbog masovne invazije polarnih medveda u stambenim naseljima”, objavila je regionalna vlada u saopštenju.

“Stanovnici, škole i vrtići podnose brojne usmene i pismene žalbe tražeći sigurnost u naselju”, dodaje se. „Ljudi se boje da napuste domove i njihove dnevne rutine su prekinute. Roditelji se boje da puste decu u školu ili vrtić.”

U blizini vrtića postavljene su dodatne ograde i korišćena su specijalna vozila za vojno osoblje i zaposlene koji dolaze na posao, navodi TASS.

Medvede nisu odvratile sirene upotrebljene da ih zaplaše, kao ni patrolni automobili i psi.

Na arhipelag su poslati stručnjaci kako bi ih sprečili u napadu na ljude, ali državna agencija za zaštitu okoline nije dala dozvolu da se puca na medvede koji su ugrožena vrsta.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments