Supertajfun Trami ide prema Japanu i Tajvanu

       
Foto: Nacional

Supertajfun Trami pete kategorije kreće se prema Japanu i Tajvanu. Fotografije ovog supertajfuna, pete ovogodišnje oluje najviše kategorije u zapadnom Pacifiku, napravio je astronaut na Međunarodnoj svemirskoj stanici Aleksandar Gerst.

Evropski kosmonaut objavio je fotografije na svom Tviter profilu, opisujući oluju kao da je “neko izvukao veliki čep iz naše planete”.

“Gledamo u još jednu veliku oluju. Tajfun 5. kategorije Trami je nezaustavljiv i uputio se ka Japanu i Tajvanu. Budite sigurni vi dole”, napisao je astronaut na svom Tviter profilu, prenosi CNN.

Aktuelne prognoze kažu da će tajfun pogoditi severni i centralni Tajvan, kao i japansko ostrvo Rjukju.

Meteorolog CNN-a Tom Sejter rekao je da se oluja smirila, a meteorolozi čekaju kojim putem će proći.

Olujni vetrovi dostižu oko 140 kilometara na sat.

Očekuje se da oluja izgubi na snazi pre svog udara u južnom Japanu za četiri dana, ukoliko nastavi dosadašnji pravac kretanja.

Ako izgubi na snazi, biće oluje 4. kategorije, a kišovito vreme pred tajfun moglo bi da prouzrokuje poplave, potom i klizišta.

Trami dolazi posle tajfuna Mangkut koji je pogodio Filipine pre dve nedelje, a kiše praćene ovim tajfunom uzrokovale su velika klizišta, u kojima je smrtno stradalo više desetina osoba.

 

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments