Praksa dovođenja u zabludu potrošača od najvećih svetskih kompanija koje su kupcima istočne Evrope prodavale razne proizvode lošijeg kvaliteta od onih namenjenim razvijenim zemljama EU, uskoro bi mogla biti prekinuta.

PROČITAJTE: Stigla pravda za “građane drugog reda”, kvalitet proizvoda isti za sve

Evropski parlament, sa većinom od 464 glasa “za”, izglasao je izveštaj o različitom kvalitetu proizvoda za istočna i zapadna tržišta. To znači da je EU prepoznala i priznala da veliki svetski brendovi proizvode iste proizvode različitog kvaliteta, bolje za zapadnoevropske zemlje, a lošije za istočnoevropska tržišta, uključujući i Balkan.

Sada sledi promena smernice o nepoštenoj praksi, kao i osnivanje odvojenog evropskog tela koje će se baviti regulacijom i tržišnom kontrolom. Sa novim smernicama biće kažnjeni proizvođači koji budu prodavali iste proizvode različitog kvaliteta.

Proizvodi svetskih marki na balkanskom tržištu samo su izgledom slični onima u zapadnoj Evropi. Građani iz deklaracije mogu videti šta se sve nalazi u proizvodu koji su kupili, ali ne i da li je li taj proizvod bolji ili lošiji nego u ostatku Evrope.

Paste za zube, deterdženti, čokolade, šamponi, pa čak i mleko, mesni proizvodi, uređaji i kozmetika daleko su nekvalitetniji na Balkanu u odnosu na proizvode na Zapadu. Tako na balkansko tržište stižu čokoladni proizvodi s više šećera, a manje lešnika i kakaa, dok je miris deterdženata za odeću nepostojaniji od istih artikala koje koriste građani u zapadnoj Evropi.

U zemlje Balkana roba lošijeg kvaliteta stiže uglavnom iz Rumunije, Poljske, Bugarske i Mađarske, gde velike kompanije imaju proizvodnju namenjenu istočnom tržištu.

 

Izvor: Informer

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
L0RY
15/10/2018 16:09

Čista laž. Neće se promeniti dosadašnja praksa, jer to za sobom povlači ekonomske posledice. Mogu samo da nam mažu oči sa ovakvim tekstovima u nadi da smo glupi. Ništa ne možemo proveriti, to je već napisano

Milan
15/10/2018 17:08

Nadam se da ce vlasnici tih kompanija platiti cenu preko svojih potomaka boziju kaznu!