Претрага
Close this search box.

NS UŽIVO PREDLOG ZA VIKEND RUČAK: Predstavljamo vam dva ukusna vojvođanska jela za prave gurmane

superchargedfood.com

Vikend je pred nama a vi niste sigurni šta želite da pripremate za ručak? Donosimo vam dva ukusna jela koja se brzo i lako spremaju.

PEČENA SVINJSKA PLEĆKA
Foto: vojvodjanskirucak.com

Sastojci:

  • svinjska plećka (poželjno malo masnija) 2.5 kg
  • senf 20 g
  • šargarepa 2 komada
  • krompir 4 komada
  • paradajz 2 komada
  • beli luk 1 komad
  • crni luk 2 komada
  • mast 40 g
  • so 10 g
  • biber 3 g
  • ruzmarin 2 grančice
  • voda 1 dl
Priprema:

– Svinjsku plećku posolite i pobiberite sa svih strana

– Premažite je senfom sa svih strana i tako ostavite 2 sata u marinadi

– Pre nego što plećku počnete termički da obrađujete, povrće očistite, operite i složite u pleh.

– Preko povrća stavite marinirano meso i dodajte 2 kašike masti i 1 dl vode.

– Preko pleha i namirnica stavite pek papir i foliju, pa sve stavite u pećnicu

– Pecite na 180oC, 90 minuta, potom skinite foliju i pek papir i zapecite meso još nekih 20 minuta.

Način posluženja:
– Meso služite toplo i sa povrćem sa kojim je pečeno

– Uz ovo jelo odlično se slažu lokalna piva

DOBOŠ TORTA
Foto: vojvodjanskirucak.com

Sastojci:

Biskvit:

  • jaja 20 komada
  • kristal šećer 300 g
  • brašno T-400 300 g
  • ulje za podmazivanje

Glazura:

  • kristal šećer 200 g

Fil:

  • jaja 20 komada
  • kristal šećer 600 g
  • BANAT čokolada 500 g
  • margarin 650 g

Priprema:

Biskvit:
– Jaja operite pod mlazom mlake vode, potom ih prosušite i razlupajte u odgovarajuću posudu u kojoj ćete mutiti biskvit

– Mikser uključite na najmanju brzinu, lagano dodajte šećer iz nekoliko puta

– U umućenu masu dodajte prethodno prosejano brašno

– Laganim pokretima špatulom sjedinite masu

– Pleh za pečenje prethodno podmažite uljem

– Izlivajte u svaki kalup masu ravnomerno

– Razvucite masu špatulom i pecite  na 165oC u trajanju od 4 minuta

Fil:
– Jaja operite pod mlazom mlake vode, potom ih posušite i razdvojte belanca od žumanaca u zasebne činije.

– Belanca mutite mikserom i postepeno dodajte u njih kristal šećer

– Kada umutite čvrst šam, dodajete jedno po jedno žumance uz neprestano mešanje

– Sve zajedno kuvajte na pari oko 60 minuta, uz mešanje

– Nakon toga u posudu za kuvanje na pari dodajte izlomljenu BANAT čokoladu

– Ostavite fil da se ohladi na sobnoj temperaturi

– Margarin razlupajte u mikseru na četvrti stepen, a potom dodajte u mikser prethodno ohlađen fil

 Glazura:
– Sipajte šećer u šerpu koja mora biti potpuno suva

– Zagrevajte šećer na laganoj vatri dok se ne karamelizuje i ne dobije zlatnu boju

– Tortu odgore obeležite sečicom na 20 parčadi

– Na prethodno obeleženu tortu izlijte karamel

– Potom obeleživačem ponovo utisnite otisak preko karamela

Način posluženja:
– Pripremljenu tortu uvaljati sa strane u mlevene orahe. Poslužiti ohlađenu.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti