Vikend je pred nama a vi niste sigurni šta želite da pripremate za ručak? Donosimo vam dva ukusna jela koja se brzo i lako spremaju.
PEČENA SVINJSKA PLEĆKA
Sastojci:
- svinjska plećka (poželjno malo masnija) 2.5 kg
- senf 20 g
- šargarepa 2 komada
- krompir 4 komada
- paradajz 2 komada
- beli luk 1 komad
- crni luk 2 komada
- mast 40 g
- so 10 g
- biber 3 g
- ruzmarin 2 grančice
- voda 1 dl
– Svinjsku plećku posolite i pobiberite sa svih strana
– Premažite je senfom sa svih strana i tako ostavite 2 sata u marinadi
– Pre nego što plećku počnete termički da obrađujete, povrće očistite, operite i složite u pleh.
– Preko povrća stavite marinirano meso i dodajte 2 kašike masti i 1 dl vode.
– Preko pleha i namirnica stavite pek papir i foliju, pa sve stavite u pećnicu
– Pecite na 180oC, 90 minuta, potom skinite foliju i pek papir i zapecite meso još nekih 20 minuta.
Način posluženja:
– Meso služite toplo i sa povrćem sa kojim je pečeno
– Uz ovo jelo odlično se slažu lokalna piva
DOBOŠ TORTA
Sastojci:
Biskvit:
- jaja 20 komada
- kristal šećer 300 g
- brašno T-400 300 g
- ulje za podmazivanje
Glazura:
- kristal šećer 200 g
Fil:
- jaja 20 komada
- kristal šećer 600 g
- BANAT čokolada 500 g
- margarin 650 g
Priprema:
Biskvit:
– Jaja operite pod mlazom mlake vode, potom ih prosušite i razlupajte u odgovarajuću posudu u kojoj ćete mutiti biskvit
– Mikser uključite na najmanju brzinu, lagano dodajte šećer iz nekoliko puta
– U umućenu masu dodajte prethodno prosejano brašno
– Laganim pokretima špatulom sjedinite masu
– Pleh za pečenje prethodno podmažite uljem
– Izlivajte u svaki kalup masu ravnomerno
– Razvucite masu špatulom i pecite na 165oC u trajanju od 4 minuta
Fil:
– Jaja operite pod mlazom mlake vode, potom ih posušite i razdvojte belanca od žumanaca u zasebne činije.
– Belanca mutite mikserom i postepeno dodajte u njih kristal šećer
– Kada umutite čvrst šam, dodajete jedno po jedno žumance uz neprestano mešanje
– Sve zajedno kuvajte na pari oko 60 minuta, uz mešanje
– Nakon toga u posudu za kuvanje na pari dodajte izlomljenu BANAT čokoladu
– Ostavite fil da se ohladi na sobnoj temperaturi
– Margarin razlupajte u mikseru na četvrti stepen, a potom dodajte u mikser prethodno ohlađen fil
Glazura:
– Sipajte šećer u šerpu koja mora biti potpuno suva
– Zagrevajte šećer na laganoj vatri dok se ne karamelizuje i ne dobije zlatnu boju
– Tortu odgore obeležite sečicom na 20 parčadi
– Na prethodno obeleženu tortu izlijte karamel
– Potom obeleživačem ponovo utisnite otisak preko karamela
Način posluženja:
– Pripremljenu tortu uvaljati sa strane u mlevene orahe. Poslužiti ohlađenu.
nsuzivo.rs