Kroz istoriju, fontane su bile arhitektonski deo bašta, trgova i postale su simbol mnogih gradova. U nastavku pogledajte kako izgledaju i koliko su koštale najluksuznije fontane na svetu.

Arčibald fontana, Sidnej

Iako nije poznata tačna cena, ova fontana postoji od 1931. godine i smatra se najboljom fontanom u Australiji. Procenjuje se da je godišnje održavanje ove fontane jedno od najskupljih.

Belađio fontana, Las vegas

Ova fontana koštala je 40 miliona dolara, a sagrađena je 1998. godine u Belađio hotelu. Fontana je usklađena sa 30 pesama i predstavlja turističku atrakciju Las Vegasa.

Dubaji fontana

Locirana u Dubaiju, ova fontana je jedna od najvećih, ali i najskupljih, jer je njena izgradnja koštala 218 miliona dolara. Uz muziku i koreografju, ova fontana ima i “lajtšou”.

Grand kaskada, Rusija

Maestrano zdanje locirano je u palati Peterhof u Rusiji. Pored toga što je ova palata jedna od najlepših na svetu, sama fontana je proglašena za jednu od najluksuznijih. Sagrađena je 1921. godine, a iako nije poznato koliko je koštala, zbog načina gradnje, smatra se da je jedna od najskupljih.

Munlajt rejnbou fontana, Južna Koreja

Uz to što je ova fontana sagrađena na mostu, ujedno je i najduža fontana ove vrste, te je ušla u Ginisovu knjigu rekorda. Dugačka je skoro 1140 metara, ima oko 10 000 svetala, a cela izgradnja koštala je 20 miliona dolara. S razlogom, Munlajt rejnbou je na prvom mestu naše liste.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments