Pred vama su recepti za, čak, pet salata koje idu fenomenalno uz meso, a gotove su za svega nekoliko minuta. I ne brinite, ako se popije čašica više, tu je i salata za mamurluk!
Salata od mocarele i povrća
Sastojci:
- 1 šolja rendane šargarepe
- 1 tikvica (narezana na kolutove)
- 1 šolja mocarele u obliku kuglica
- 1 šolja zelene salate (narezane na trake)
- 1 kašičica maslinovog ulja
- so
- crni biber
Priprema:
Tikvice isecite na kolutove i stavite malo na roštilj. Pomešajte preostale sastojke za salatu, pa dodajte grilovane tikvice.
Salata protiv mamurluka
Sastojci:
- 2 šargarepe
- 1 koren rena
- 1 celer
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 šoljica jabukovog sirćeta
Priprema:
Sve se očisti, sitno narenda i izmeša pa prelije kašikom maslinovog ulja i šoljicom jabukovog sirćeta. Jede se odmah po spremanju.
Lenjingradska salata
- Oko 1,5 kg (5-6 većih krompira) krompira
- 2 praziluka (uglavnom beli i svetliji deo) iseckati na kolutiće i odvojiti kružiće
- 250 g rendanog trapista ili gaude
- 200 g majoneza
- 0.5 l jogurta
- 2 pavlake (ili 1 jogurt+1 pavlaka)
- soli, bibera i seckanog peršuna
Priprema:
Krompir skuvati u ljusci, toplog oljuštiti i iseckati na kockice, ali ne previše sitno jer ce se onda lako pretvoriti u kašu prilikom mešanja ili izrendati na krupno rende.
Seckani krompir staviti u odgovarajuci dublji sud.
U veću posudu pomešati majonez, pavlaku, jogurt, iseckan peršun, so i biber (može i malo sirćeta ili limunovog soka ako jogurt nije dovoljno kiseo).
Tu mešavinu sipati preko krompira i blago promešati. Na ovaj način se komadići krompira neće zalepiti jedni za druge.
Praziluk iseci na kolutiće, posoliti i ostaviti par minuta. Dodati praziluk i sir u krompir i pažljivo sve promešati.
Ostaviti da se ohladi par sati u frižideru.
Bekrijska salata
Sastojci:
- 500 gr sira
- 200-250 ml kisele pavlake
- pola praziluka
- 1 luk
- 2 kašičice senfa
- 4 čena belog luka
- 2 kašičice senfa
- beli luk u prahu
- kašičica dimljene paprike
- so i biber
- ljuta paprika
- 2 kašike ajvara
- čili sos
Priprema:
Pomešajte sir i kiselu pavlaku. Dodajte tri vrste luka. Crni luk, praziluk i beli luk. Stavite senf, dimljenu papriku, beli luk u prahu. Promešajte dobro. Dodajte ajvar, so i biber. Stavite i malo ljute paprike i čili sosa. Promešajte, ohladite i servirajte uz roštilj.
Tarator salata
Sastojci:
- 1 veći krastavac
- 1-2 čena belog luka
- kiselo mleko, jogurt ili pavlaka
- so, biber
- malo ulja
- mirođija
U nekim kulturama u tarator salatu se dodaju i mlevani orasi, a i rotkvice se lepo slažu.
Priprema:
Beli luk posolite i najpre izgnječite u avanu, da se napravi kaša. Krastavac isecite na kockice, malo ga posolite. Prelijte ga kiselim mlekom ili jogurtom. Možete dodati i malo pavlake, a nećete pogrešiti ni ako sva tri zajedno pomešate. Ako želite malo ređu i lakšu varijantu, dodaćete više jogurta, i bez pavlake. Pobiberite, dodajte beli luk, ulje i nezaobilazno — svežu seckanu mirođiju (opciono, može biti i sušena, ali će ona biti manje opojnog mirisa).
Ostavite da se prohladi u frižideru i poslužite kao savršenu osvežavajuću salatu uz svinjsko, goveće ili jagnjeće meso sa roštilja.
stil.kurir.rs