Претрага
Close this search box.

5 SALATA KOJE UBEDLJIVO NAJBOLJE IDU UZ ROŠTILJ, A JEDNA OD NJIH JE SJAJNA ZA MAMURLUK: Prave se LAKO i ukusom OČARAVAJU

Pred vama su recepti za, čak, pet salata koje idu fenomenalno uz meso, a gotove su za svega nekoliko minuta. I ne brinite, ako se popije čašica više, tu je i salata za mamurluk!

Salata od mocarele i povrća

Sastojci:

  • 1 šolja rendane šargarepe
  • 1 tikvica (narezana na kolutove)
  • 1 šolja mocarele u obliku kuglica
  • 1 šolja zelene salate (narezane na trake)
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • so
  • crni biber

Priprema:

Tikvice isecite na kolutove i stavite malo na roštilj. Pomešajte preostale sastojke za salatu, pa dodajte grilovane tikvice.

Salata protiv mamurluka

Sastojci:

  • 2 šargarepe
  • 1 koren rena
  • 1 celer
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 šoljica jabukovog sirćeta

Priprema:

Sve se očisti, sitno narenda i izmeša pa prelije kašikom maslinovog ulja i šoljicom jabukovog sirćeta. Jede se odmah po spremanju.

Lenjingradska salata

  • Oko 1,5 kg (5-6 većih krompira) krompira
  • 2 praziluka (uglavnom beli i svetliji deo) iseckati na kolutiće i odvojiti kružiće
  • 250 g rendanog trapista ili gaude
  • 200 g majoneza
  • 0.5 l jogurta
  • 2 pavlake (ili 1 jogurt+1 pavlaka)
  • soli, bibera i seckanog peršuna
Foto: Printscreen Youtube – Mama Buba

Priprema:

Krompir skuvati u ljusci, toplog oljuštiti i iseckati na kockice, ali ne previše sitno jer ce se onda lako pretvoriti u kašu prilikom mešanja ili izrendati na krupno rende.

Seckani krompir staviti u odgovarajuci dublji sud.

U veću posudu pomešati majonez, pavlaku, jogurt, iseckan peršun, so i biber (može i malo sirćeta ili limunovog soka ako jogurt nije dovoljno kiseo).

Tu mešavinu sipati preko krompira i blago promešati. Na ovaj način se komadići krompira neće zalepiti jedni za druge.

Praziluk iseci na kolutiće, posoliti i ostaviti par minuta. Dodati praziluk i sir u krompir i pažljivo sve promešati.

Ostaviti da se ohladi par sati u frižideru.

Bekrijska salata

Sastojci:

  • 500 gr sira
  • 200-250 ml kisele pavlake
  • pola praziluka
  • 1 luk
  • 2 kašičice senfa
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašičice senfa
  • beli luk u prahu
  • kašičica dimljene paprike
  • so i biber
  • ljuta paprika
  • 2 kašike ajvara
  • čili sos

Priprema:

Pomešajte sir i kiselu pavlaku. Dodajte tri vrste luka. Crni luk, praziluk i beli luk. Stavite senf, dimljenu papriku, beli luk u prahu. Promešajte dobro. Dodajte ajvar, so i biber. Stavite i malo ljute paprike i čili sosa. Promešajte, ohladite i servirajte uz roštilj.

Tarator salata

Sastojci:

  • 1 veći krastavac
  • 1-2 čena belog luka
  • kiselo mleko, jogurt ili pavlaka
  • so, biber
  • malo ulja
  • mirođija

U nekim kulturama u tarator salatu se dodaju i mlevani orasi, a i rotkvice se lepo slažu.

Priprema:

Beli luk posolite i najpre izgnječite u avanu, da se napravi kaša. Krastavac isecite na kockice, malo ga posolite. Prelijte ga kiselim mlekom ili jogurtom. Možete dodati i malo pavlake, a nećete pogrešiti ni ako sva tri zajedno pomešate. Ako želite malo ređu i lakšu varijantu, dodaćete više jogurta, i bez pavlake. Pobiberite, dodajte beli luk, ulje i nezaobilazno — svežu seckanu mirođiju (opciono, može biti i sušena, ali će ona biti manje opojnog mirisa).

Ostavite da se prohladi u frižideru i poslužite kao savršenu osvežavajuću salatu uz svinjsko, goveće ili jagnjeće meso sa roštilja.

stil.kurir.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti