Nakon što spustite bebu u krevetac, sedite pored nje i posmatrajte je: otprilike sat vremena kasnije, opet će početi da pravi grimase i migolji se, a očne jabučice će se ponovo pokretati. 

To je znak da iz faze dubokog sna prelazi u fazu laganog. Ukoliko je gladna, nije udobno nameštena ili joj je hladno, budite 99 posto sigurni da će se probuditi. Ako sad zadovoljite njenu potrebu, ponovo će uploviti u carstvo dubokog sna i nastaviti mirno da spava. Neke bebe uspevaju da pređu iz faze laganog u fazu dubokog sna čak i onda kada njihova potreba nije zadovoljena, tako da sastave i po tri-četiri sna u “komadu”.

Za razliku od odraslih čija faza dubokog sna u proseku traje oko 90 minuta, bebe u dubokom snu provedu samo sat vremena. Ostatak vremena između dva buđenja se meškolje i drže roditelje na oprezu. Međutim, priroda je ovo ovako uredila zbog toga što je novorođenčetu potrebno često hranjenje da bi napredovalo i razvijalo se, kao i zbog toga da bi roditeljima “javilo” da je sa njim sve u redu, onda mu sigurno nećete “zameriti” što vas budi pet puta tokom noći.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments