Da li znate da koristite internet jezik? Tačka na kraju rečenice može izazvati pogrešan utisak

       
Foto: Today Show

Prema najnovijim istraživanjima o jezičnim pravilima koja važe na internetu, tačka na kraju ostavlja negativan utisak.

To tvrdi istraživački tim Univerziteta Binghemton i lingvistkinja Gričen MekKuloč, autorka knjige o pravilima internet jezika. Ona kaže da mnogi mladi danas tačku na kraju poruke smatraju- nepristojnom.

Objasnila je i da je, kad dobijete takvu poruku, potpuno je opravdano pitati sagovornika da li je iz nekog razloga ljut na vas.

“Ako ste mladi i nekome šaljete poruku, trebalo bi svaku rečenicu slati u drugoj poruci i nikako ne koristiti tačku. Danas na internetu važe takva nepisana pravila da i najjednostavniji znak interpunkcije poprima ‘pasivno-agresivnu’ konotaciju kada je u pitanju slanje poruka”, kaže autorka.

Lingvistkinja dodaje kako u govoru lako možemo naslutiti kraj rečenice, recimo po spuštanju glasa sagovornika. Zato je dobro koristiti interpunkciju u tekstualnim porukama kad ljudi nameravaju da budu ozbiljni, ali ako je reč o ležernom dopisivanju s prijateljem, može se pogrešno protumačiti.

“Znakovi, poput raznih emotikona, podižu svest o jeziku i mogu nam pomoći da bolje shvatimo kako biti suptilan i u drugim vrstama komunikacije, poput politike ili propagande”, zaključuje MekKuloč.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments