Enureza označava nekontrolisano mokrenje, a najčešće se pojavljuje kod dece za vreme spavanja.

To može biti bezopasno stanje uzrokovano zakasnelim usvajanjem kontrole nad mokrenjem ili posledica ozbiljnijeg patološkog stanja.

Najčešća vrsta enureze je noćna enureza koja se javlja kada se dete nekontrolisano pomokri tokom sna. Deca koja imaju enurezu često se opisuju kao osobe s čvrstim snom, koje urinarni nagon ne probudi. Nekontrolisano mokrenje tokom dana naziva se dnevna enureza. Dete može imati jednu od tih dveju enureza ili kombinaciju.

Ovo je učestali problem u detinjstvu. Procenjuje se da s 5 godina oko 7% dečaka i 3% devojčica ima enurezu. Većina dece preboli enurezu do tinejdžerskog uzrasta.

Enureza – uzroci

Mnogo faktora može doprineti pojavi enureze:

  • mala bešika,
  • infekcije mokraćnog sistema,
  • zakašnjenja u razvoju koja ometaju učenje na korišćenje toaleta,
  • stres.

Lečenje nije potrebno kod blagih slučajeva enureze, jer većina dece prirodno pređu preko stanja tokom godina. Ako enureza utiče loše na detetovo samopouzdanje, razmislite o primeni lečenja.

Kada se leči, najčešće se koristi bihevioralna terapija. Neke od metoda su:

  • Alarmi- „mokri alarmi“ koriste se tokom noći. Uređaj koji se stavi na detetovu pidžamu ima senzore osetljive na vlažnost i reaguje kada se dete pomokri. Cilj je da dete nauči da reaguje na nadražaje bešike. Ova metoda se pokazala najuspešnijom do sada.
  • Treniranje bešike- ova tehnika sastoji se od planiranih odlazaka u toalet s postupno dužim intervalima (npr. svaka 2 sata), kako bi se dete naviklo na dugotrajnije zadržavanje urina. Ova terapija pomaže i povećanju bešike.
  • Nagrade- terapija nagradama uključuje male nagrade svaki puta kada se dete ne pomokri nekontrolisano. Jedan od primera je tablica s danima, gde dete označava noći u kojima se nije pomokrilo u krevet i zauzvrat dobija pohvalu ili neku drugu vrstu nagrade.

Postoje i lekovi koji se mogu koristiti za lečenje enureze, najčešće se ne preporučuju deci kako ne bi uticali na njihov razvoj i funkcionisanje. Lekovi mogu biti korisni u suzbijanju simptoma enureze, ali kad se prestanu uzimati simptomi se najčešće vrate.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments