Friteze na vruć vazduh su poslednjih godina postale veoma popularan kuhinjski uređaj.
One imitiraju prženje u dubokom prženju, ali sa znatno manje ulja jer se cirkulacija toplog vazduha postiže preko mehaničkog ventilatora koji ravnomerno raspoređuje toplotu.
Ovo stvara hrskavi sloj na spoljnoj strani hrane dok unutrašnjost održava sočnom.
A glavni razlog njihove popularnosti je što omogućavaju zdraviju pripremu hrane.
Koristeći malo ili nimalo ulja, friteze proizvode verzije tradicionalno pržene hrane sa niskim sadržajem masti, smanjujući unos kalorija.
Ne samo da su zdravije, već mogu biti i brže, praktičnije i manje neuredne od prženja ili pečenja u rerni.
Međutim, ljudi su počeli da dovode u pitanje njihovu bezbednost.
Naime, na društvenim mrežama kruže priče da su materijali koji se koriste za pravljenje friteza toksični.
Neki su čak tvrdili da menjaju DNK uprkos tome što nema dokaza koji bi to podržali.
@dr.karanrToxic air fryers?!
Kao odgovor na ove tvrdnje, doktor Karan Raj je objasnio na TikToku, da bi to trebalo da bude problem samo ako je friteza oštećena.
Kako kaže, ljude najviše brinu nelepljivi materijali kojim su ovi uređaji premazani, jer ih plaši da tako unose hemikalije u sebe.
– Pa, zabavna činjenica, svaki put kada sednete da jedete, mikroplastika lebdi iz vazduha i sleće u vašu hranu, ili je već deo vaše hrane, nevidljivo postaje deo vašeg prženja – dodaje dr Raj, piše Mirror.
24sedam.rs