Претрага
Претрага
Close this search box.

Horti.kulturno otkriva PET biljaka koje mogu da štite od elektromagnetnog ZRAČENJA (FOTO)

Foto: The Spruce / Letícia Almeida

Milica Ivanišević, diplomirani inženjer holtikulture i profesorka u Poljoprivrednoj školi u Futogu, odlučila se da napravi svoj Instagram profil Horti.kulturno, koji je privukao više od 18 hiljada ljubitelja biljaka, a njene objave imaju i preko pola miliona pregleda. Njen cilj je da probudi svest kod ljudi o potrebi gajenja biljaka i njihovoj važnosti. 

Milica Ivanišević; foto: Privatna arhiva

Milica svakodnevno edukuje svoje pratioce o različitim vrstama biljaka, animira ih trikovima i savetima, a vrlo je aktivna i u interakciji sa njima. NS Uživo je posebno zapala za oko objava o biljkama koje mogu da štite od eletromagnetnog zračenja.

Studije su pokazale da sobne biljke mogu da utiču na bolje raspoloženje, produktivnost, koncentraciju i kreativnost, dodaju život sterilnim prostorima.

Agencija NASA uradila je studiju čistog vazduha i pokazala da kućne biljke i njihovi povezani mikroorganizmi mogu ukloniti isparljiva organska jedinjenja iz vazduha u zatvorenom prostoru. Zagađenje se ne nalazi samo u spoljašnjem vazduhu gradova, već i u mestima na kojima radimo, posećujemo ili zovemo dom. To je zato što se toksini u vazduhu i zagađujući gasovi mogu emitovati iz mehaničke opreme, građevinskih materijala, pa čak i svakodnevnih predmeta.

Svedoci smo da sve više vremena provodimo pored ekrana mobilnih telefona, eletronskih uređaja, koji imaju tendenciju zračenja, ali nam pet biljaka može pripomoći u njihovom ublažavaju.

Monstera

Voštano lišće i vazdušno korenje monstere pomažu u apsorpciji vlage iz vazduha. Uz pomoć ove sobne biljke možete pratiti sadržaj vlage u vašem domu. Pored toga, sa vlagom pod kontrolom, takođe upija neprijatan miris, ako ga ima, delujući kao prirodni osveživač prostorija. Monstera pomaže u uklanjanju toksičnih supstanci prisutnih u vazduhu, stoga je dobra sobna biljka.

Foto: Bloombox Club

Asparagus

Asparagus poboljšava kvalitet vazduha u vašem domu i lako može pomoći alergičarima. Biljka može ukloniti štetne čestice iz vazduha kroz svoju filtraciju, pa čak i dodavanjem vlažnosti vašem kućnom okruženju. Što je vaš dom vlažniji, to su manje šanse da dođe do alergijske reakcije.

Foto: Better Homes & Gardens

Peperomia

Jedan jedinstveni aspekt peperomije je da njihovo lišće pročišćava vazduh, prema istraživanju NASA-e. Dodatna Volvertonova studija o čistom vazduhu pokazuje da peperomia smanjuje nivo formaldehida u zatvorenom prostoru za 47% i to je dobro znati jer se značajan deo unutrašnjeg vazduha sastoji od supstance.

Foto: All About Gardening

Lirasti fikus

Studija je otkrila da ova biljka efikasno uklanja toksične čestice formaldehida iz vazduha. Sa svojim izuzetno širokim listovima koji omogućavaju veliku brzinu razmene gasova, dobra je biljka za uklanjanje uobičajenih toksina iz vazduha u zatvorenom prostoru dok nadoknađuje kiseonik u vašem domu.

Foto: The Spruce / Letícia Almeida

Hlorofitum

Ovo je jedna od najpopularnijih biljaka u kućama. Studije su pokazale da je ova biljka, još nazivana i pauk biljka zbog svojih specifičnih listova koji podsećaju na noge pauka, prilično efikasna u čišćenju vazduha u zatvorenom prostoru apsorbujući hemikalije, uključujući formaldehid, ksilen, benzol i ugljen monoksid u kućama ili kancelarijama.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели horti.kulturno by Milica (@horti.kulturno)

nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага