Možda niste znali, koru od limuna možete iskoristiti za čišćenje kuhinje i kuhinjskog pribora, za pravljenje domaćeg mirisa za dom, prirodnog spreja za čišćenje i dezinfekciju radnih površina, za dekoraciju kolača. 

Neka kuća zamiriše

Ako ste pravili limunadu, (ili sveži sok od narandže ili grejpa), ostaće vam kore koje biste bacilli u smeće. Umesto toga, dodajte kore u posudu s vodom i kuvajte ih na laganoj vatri 15 minuta do pola sata. Otkuvavanje možete ponoviti više puta tokom dana, kada želite da osvežite kuću. Možete u mešavinu dodati i začine po želji (štapić cimeta), kao i eterična ulja po svom izboru.

Očistite daske za seckanje

Daske za seckanje često su dobra podloga za razmnožavanje bakterija. Pomešajte kašiku sode bikarbone s malo vode, nanesite pastu na dasku i izribajte je pomoću kore od limuna. Daska će biti čista i mirisaće na limun. Ovako možete očistiti i druge drvene površine.

Dekoracija kolača

Koricu limuna za dekoraciju kolača i aromu koristi svaka domaćica. Možete je napraviti i sami, ali vodite računa je l’ limun organski ili ga prethodno očistite od ostatka pesticida i voska. Koricu limuna izrendajte i upotrebite u smesi za kolače ili za dekoraciju (mnogo zdravije od veštačkih obojenih šarenih mrvica). Ako vam korica limuna ne treba isti dan možete je osušiti za kasnije.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments