Suva koža lica čest je problem s kojim se susreću osobe svih godina.

Ona može biti uzrokovana prirodnim procesom starenja, genetskim nasleđem, ali isušivanju vaše kože mogu doprineti i sezonske promene kao što su niske temperature, niska vlažnost vazduha, sunce ili vetar. Takođe, jako grejanje u zatvorenim prostorijama može biti jedan od uzroka.

Kratko umivanje hladnom ili mlakom vodom trebalo bi da pomogne vašoj koži da zadrži prirodna ulja. Vruća voda imaće suprotan učinak, pa će umesto dodatne hidratacije izazvati isušivanje vaše kože. Takođe, voda iz slavine može sadržati minerale koji doprinose isušivanju vaše kože, stoga, ukoliko imate velikih problema sa suvom kožom lica, radije se odlučite za flaširanu vodu ili umivanje ponekad zamenite proizvodima za čišćenje lica.

Proizvodi na bazi sapuna doprinose isušivanju kože, zato bi za čišćenje vašeg lica trebalo izabrati proizvode koji sadrže alfa-hidroksilne kiseline (mlečna kiselina), beta-hidroksilne kiseline ili vitamin F, koji dolazi u kombinaciji linola i linolne kiseline, a temelj je za obnovu površinskog sloja.

Suva koža lica pogodna je za česte pilinge koji će pomoći u odstranjivanju površinskih ljuskica, ali će i povećati učinak hidratantne kreme. Uklanjanje sloja odumrlih ćelija dopušta kremi da prodre dublje u suvu kožu i temeljno je nahrani. S druge strane, česti pilinzi mogu oštetiti vašu kožu, čineći je osetljivom na hladnoću i sklonu pucanju. Piling na nedeljnoj bazi pružiće optimalne rezultate i pripremiti vašu kožu i za najteže uslove.

Osobe koje imaju problema sa suvom kožom lica trebalo bi, pogotovo zimi, da koriste ovlaživač vazduha. Optimalna vlažnost vazduha je oko 30%, a u grejanim prostorijama ona doseže maksimum od 10%, stoga je taj nedostatak potrebno nadomestiti.

Nova istraživanja pokazuju kako Omega-3 masne kiseline mogu pomoći kod problema sa suvom kožom. Rezultati su pokazali da su osobe koje su koristile dodatak Omega-3 masnih kiselina nakon nekoliko nedelja primetile značajne pomake u borbi protiv suve kože.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments