Претрага
Close this search box.

Lenja pita sa jabukama za nedeljno popodne: Po ovom receptu pravile su je naše bake

Foto: Shutterstock

Starinske poslastice sve više se vraćaju u modu. Recepti iz sveščica naših baka doživljavaju „novu mladost“, posebno oni koje smo voleli dok smo bili deca i koje želimo da spremimo našoj deci.

Lenja pita sa jabukama jedan je od kolača kom se uvek rado vraćamo. Za pripremu ove poslastice nije potrebno mnogo vremena i umešnosti u kuhinji, a većinu sastojaka svaka domaćica ima u kući.

Sastojci:

  • 200g masti
  • 3 jaja
  • 500g šećera
  • 50 ml mleka
  • kesica sode bikarbone
  • 750g brašna
  • vanil šećer
  • cimet
  • 1,5 kg jabuka
  • 2 kašike griza
  • 100g šećera u prahu

Priprema:

Oljuštite jabuke, izrendajte ih i stavite u šerpu zajedno sa 150 grama šećera da se prodinstaju. Posle desetak minuta dodajte dve kašike griza koji će upiti višak tečnosti i kesicu cimeta, pa ostavite da se fil prohladi.

Umutite mast, vanil-šećer i preostalih 350 grama šećera, dodajte jaja, brašno, sodu bikarbonu i mleko, pa umesite testo. Podelite testo na dva dela, rastanjite oklagijom i jedan deo spustite u prethodno podmazanu i brašnom posutu tepsiju. Na prvi deo testa nanesite fil od jabuka, pa preko njega stavite drugi deo testa.

Lenju pitu pecite dvadesetak minuta na 200 stepeni, a onda smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni i ostavite kolač da se peče još pola sata.

Prohlađenu pitu pospite šećerom u prahu, isecite i služite.

Prijatno!

Telegraf

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti