Migrena najčešće pogađa žene

Foto: Everyday Health

Danski profesor dr Mesud Ašina vodi centar za lečenje glavobolje, a svojom studijom odagnao je strah mnogih o mogućim posledicama migrene.

Svojim naučnim istraživanjem prof. dr Mesud Ašina opovrgnuo je mišljenje i odagnao strah mnogih da napadi migrene ostavljaju trag na mozgu. Studija koju je sproveo ovaj danski neurolog i profesor neurologije dobra je vest za milijardu ljudi na svetu. Procenjuje se da ih toliko pati od migrene.

„Kad govorimo o glavobolji, to je jako učestalo stanje, kada se prehladimo, imamo glavobolju. Ali, kada govorimo o migreni, govorimo o bolesti koju karakterišu jako teški napadi. Neki napade imaju jednom mesečno, neki jedanput nedeljno. Zamislite da postanete jako osetljivi na zvuk, svetlo, mirise i, kako se migrena razvija, vi više ne možete funkcionisati. To je napad migrene. Migrena, dakle, nije samo glavobolja, to je kompleksan sindrom koji se sastoji od različitih simptoma i najviše pogađa žene- objašnjava prof. Ašina.

Žene su, dakle, češće pogođene ovim stanjem, ali nisu pošteđeni ni muškarci. Razlog zašto žene češće pate od migrena nepoznat je baš kao i generalno uzrok ovom stanju. Zašto napadi migrene počnu i zašto stanu, jednostavno se ne zna.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti