Mistična Ženska plaža u Crnoj Gori na koju muškarci ne smeju da kroče ima lekovite moći: Mnogima je ispunila veliki san (FOTO, VIDEO)

Foto: Instagram/Printscreen/sharemontenegro

Legenda kaže da sve dame koje posete Žensku plažu u Ulcinju uspeju da pronađu svoj mir, ali i da dobiju dugo očekivano potomstvo

Naime, specifičnost ove plaže krije se u tome što je muškarcima strogo zabranjen ulazak u periodu od maja do oktobra, a beleži izuzetnu posećenost od strane pripadnica nežnijeg pola u toku čitave sezone.

Glavni razlog sve većeg broja žena na istoimenoj plaži jeste voda koja je bogata sumporom, na prvom mestu, a koja izvire baš na Ženskoj plaži u Ulcinju pomoću koje je, prema legendi, veliki broj žena ostvario dugo čekano potomstvo.

Takođe, kupanje na Ženskoj plaži preporučuje se kao deo terapije za lečenje  ginekoloških, ali i kožnih oboljenja, te respiratornih problema. Tajna je upravo u izvorima lekovite sumporne vode koja se meša s morskom.

Legenda živi sve do danas

Priča o Unuč Aliji i njegovoj ženi prenosi se kao jedna od omiljenih staroulcinjskih legendi.

Unuč Alija bio je moćni pirat iz Ulcinja. Bio je u braku sa sultanetom, ženom koju je mnogo voleo, ali koja nikako nije mogla da zatrudni. Po starim običajima Alija je trebalo da ostavi ženu i nađe drugu, koja će mu podariti potomstvo. Međutim, nije mogao da zamisli da žive razdvojeni, da ona bude s drugim čovekom. U očaju je odlučio da je ubije. Za svoj plan je rekao samo svojoj majci, rešen da to učini kad se vrati s predstojeće plovidbe.

Svekrva je mnogo volela svoju snaju i danima je tugovala, a onda joj se u snu javio anđeo koji joj je rekao da odvede snaju da se kupa na mestu gde sumporna voda izvire u more. Tako su i uradile. Triput dnevno, 21 dan, sultaneta se kupala u sumpornoj vodi pridržavajući se instrukcija koje je anđeo dao. Vrlo brzo posle toga ona i Alija dobili su dete, kaže legenda. Od tada mnoge žene koje imaju isti problem, koje ne mogu da zatrudne, dolaze na ovu plažu.

U čemu je tajna?

Lekovita voda na ovoj plaži je ispitana prvi put polovinom prošlog veka. Postoje informacije da je pre prvih ispitivanja vode na Ženskoj plaži Mihailo Pupin bio zainteresovan za istraživanja i da je o tome uputio pismo knjazu Nikoli.

Danas se zna da osim sumporne vode, lekovitost ima i vazduh na ovoj plaži, ali i blato, koje se mahom koristi za određena kožna oboljenja.

Voda je gušća na ovoj plaži, oseća se to i prilikom plivanja. Osim vode, lekovit je i vazduh začinjen mirisom borova, kao i mineralno blato, odlično za piling kože.

Poželjno je da nerotkinje rano, u osvit zore, dolaze na “žensku plažu”, sunčaju se i kupaju potpuno nage.

Pećina u sklopu plaže celolom prostoru daje tajnovitost. Stene su prepune školjki. U samom plićaku voda ima boju dubine, tamno zelenu.

CNN ju je svrstao među najlepše nudističke plaže sveta.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti