U Beogradu tokom vikenda Hitna pomoć je imala veliki broj poziva pacijenata koji su imali problem sa bolovima u stomaku koji su se javili najverovatnije kao posledica prekomernog uzimanja hrane na slavama.
Dr Biserka Obradović kaže za Kurir da u ovom periodu godine ljudi najveću grešku prave jada odu na slavu ili na više slava praznog stomaka.
– Tada obično preskoče obrok i onda unesu mnogo više hrane nego što bi uneli tokom redovnog obroka. Na slavama se servira jaka, mešovita hrana koja se mnogo teže vari jer su različite namirnice unete u želudac. Na slavi nijedan gost ne može da odoli piću bilo da je reč o alkoholnom ili bezalkoholnom, a ono zapravo nikako nije preporučljivo posle jela jer se time razblažuju sokovi odnosno enzimi u želucu koji služe varenju – naglašava dr Obradović i dodaje:
– Piće se obično služi hladno i nikako ne bi smelo da se unese u organizam jer blokira varenje. Kada unesemo hranu u želudac krv se sruči ka njemu i pomaže varenju. Ako smo uneli hladni napitak on će suziti krvne sudove i onemogućiti da krv dođe u želudac i da pomogne varenju. Tu dolazi do blokiranja varenja. Odlaže se za sat, dva i tada se javlja nadutost u stomaku. Zato nikako ne smemo unositi hladne napitke.
Doktorka kaže i da kada dođe do blokade varenja osoba u međuvremenu unosi još hrane, ako ode recimo na drugu slavu i tada mogu da završe u zdravstvenu ustanovu.
– Hronični bolesnici koji recimo u žučnoj kesi imaju kamen ne bi smeli da unose jaku, začinjenu, masnu hranu i jaja jer će to pospešiti žučnu kesu da odreaguje i zapaljenje koje je bilo smireno preći će u akutno. Takođe moramo voditi računa jer mnogi tokom jeseni imaju problem sa želucem. On ne voli začinjenu, ljutu hranu koja može da izazove bol i kiselinu. Hrana na slavi kako bi bila ukusnija je obično i dosta slanija pa ljudi koji imaju povišen krvni pritisak mogu dodatno da skoči. Zato pacijenti moraju da budu u pripravnosti, da uzimaju terapiju ili ako znaju da će biti izloženi ovakvoj hrani da eventualno ubace i diuretik.