Biti dama već je dovoljan izazov za pojedince, biti uspešna žena sa sobom nosi mnoga odricanja, biti uspešna poslovna žena koja uživa u svom poslu i radila bi ga 48 sati e to već može biti samo ona. Naša Novosađanka Ivona Borojević jedna je od moćnih žena u svetu hotelijerstva, u svojim “Louboutin“ cipelama koje je sama sebi priuštila, sigurnim koracima ide ka vrhu.

Kao neko ko je uvek isticao koliko daje sve od sebe da ostane lokalpatriota, izdvojila je u svom gustom rasporedu vreme i za naš portal. Iako je svoj posao nedavno preselila u Vrnjačku Banju ipak se trudi da 3-4 dana bude u Novom Sadu i većinu svojih poslovnih obaveza koje može obavlja odavde. Postavili smo joj nekoliko pitanja koja će vam približiti Ivonu a možda i inspirisati pojedine žene da je uspeh moguć ako se dovoljno potrudiš i ako to jako želiš.

Kako opisuješ svoj trenutni posao?

Kao veoma uzbudljiv. Pošto sam trenutno vezana za dve lokacije, tri dana provodim u Vrnjačkoj Banji u Hotelu Fontana, dva dana sam u direkciji Kompanije Energotehnika Južna Bačka, prelazim nedeljno i više od hiljadu kilometara. Opisala bih sebe kao veoma dinamičnu osobu, tako da mi prija ovako energičan posao, a i biti hotelijer znači posvećenost poslu 200 posto, što sa sobom nosi i velika odricanja.

Kako počinje tvoj dan?

Ustajem veoma rano, pogotovo ukoliko idem za Vrnjačku Banju, tako da bez velike šolje domace kafe, ništa. Jutarnje obaveze u hotelu su pre svega vezane za proveru e-mail ova, raspodele poslova po sektorima, pripreme planova i organizacija rada. Hotel Fontana je najveci hotel u Vrnjačkoj Banji, broji 211 soba, što je i za mene izazov jer do sada nisam imala prilike da radim u tako velikom objektu i tera me da se susrećem sa novim situacijama i saznanjima. Moja teorija je, da koliko god imaš iskustva i radnih sati iza sebe, učiš dok si živ. Jedino tako možeš opstati i zadržati se na samom vrhu u svom poslu.

Šta je to što te izdvaja od tvojih kolega?

Najteže je pričati o sebi. Volim da dela govore umesto mene. Ali ako bih izdvojila karakteristike koje su me dovele do vodećih pozicija u hotelskoj branši, definitivno su to tvrdoglavost, upornost i istrajnost u ostvarivanju ciljeva.

Koje su to osnovne stvari na koje jedna uspešna žena treba da obrati pažnju?

Pre svega, ne postoji uspešna žena. Postoji uspešna persona u svojoj branši. Onog momenta kada shvatimo da su muškarci i žene ravnopravni polovi, već smo jednom nogom na putu do uspeha. Na žalost, u hotelskoj industriji, to teško ide. Često mi se desi da na konferenciji u panelu od pet učesnika, budem baš ja ta jedina žena.

O čemu si maštala kada si bila mala?

Da odem na Tibet i da upoznam Bred Pitt-a. Na Tibet sam otišla, njega još nisam upoznala.

Da možeš da se vratiš kroz vreme, šta bi poručila sebi pre 15 godina?

Samo tako nastavi, daleko ćeš dogurati.

Kako bi opisala svoj put od studentkinje FTN-a do uspešne poslovne žene u svetu hotelijerstva?

Trnovit, sa puno oštrih krivina. Možda sam baš zbog toga tako dobar vozač. Odricanja su bila velika, pogotovo za vreme studiranja. U borbi za što boljim ocenama, poništavala sam ispite, pa sam propustila neke lepe stvari koje obeležavaju to doba. Tu sam možda pogrešila, ali se trudim sada da čak i to malo vremena što mi ostane za privatni život, maksimalno iskoristim.

Kako opisuješ svoj trenutni posao?

Od pre par meseci promenila sam kompaniju. Najlepši deo je onaj kad shvatiš da si doneo ispravnu odluku. Puno putujem, upoznajem nove ljude i destinacije. Susrećem se sa novim poslovnim izazovima, što me tera da budem maksimalno fokusirana na posao.

Kao žena koja kroz svoj život korača u skupim cipelama, sigurni smo da imaš neki komad iz svog ormara kojeg se ne bi odrekla nikad i koji je to?

To su zasigurno moj prvi par “Louboutin“ cipela. Njihova vrednost je zaista samo u tome što sam ih sama platila. Neprocenjiv osećaj.

Kafa ili čaj?

Kafa i samo kafa.

Istorijska ličnost kojoj se diviš?

Jovanka Orleanka.

Da li ujutru odlažeš alarm?

Nikad. Jedino nedeljom nema alarma.

Zemlja kojoj se uvek vraćaš?

Turska. Zaljubljena sam u Istanbul.

Koja je supermoć koju bi želela da poseduješ?

Da mi dan traje 48 h i da ne moram da spavam. Gde bi mi kraj bio.

Koja je navika koje se ne možeš odreći?

Odgovaram na poruke dok vozim.

Ko je heroj tvog detinjstva?

Moj otac Mirko Borojević.

Kao prava poslovna žena Ivona je umela da ceni našu želju da se baš njena priča nadje na stranicama našeg portala. Kao dokaz da 8. mart nije i ne treba da bude samo taj dan i da žene treba voleti i ceniti svakog dana u godini ponudila je svim našim čitaocima jedan predivan SPA paket u hotelu “Fontana“ u Vrnjačkoj Banji.

Martovki SPA dani u Vrnjačkoj Banji hotel “Fontana”:
Paket uključuje:

● Smeštaj sa uslugom polupansiona
● Bezalkoholni koktel dobrodošlice
● Jedna parcijalna masaža u trajanu od 30 minuta
● Jedna relax masaža u trajanju od 30 minuta
● Neograničeno korišćenje Wellness & Spa centra
● Poklon za dame

Cena od: 205 e

Ako vas put nanese ili poželite da dane odmora namenski provedete baš na ovoj destinaciji, pred vama je mnoštvo lepih mesta koje možete posetiti u ovoj banjskoj lepotici.

Vrnjački Karneval

Uz Guču i Exit ovo je najveća turisticka manifestacija u Srbiji i svakako predstavlja krunu dešavanja tokom sezone. Ova manifestacija okupi preko 200 000 posetilaca. Tokom nedelju dana u julu mesecu Vrnjačka Banja je scena na kojoj se održava veliki broj maskenbala, festivala, koncerata, predstava, sportskih dešavanja…

Centralni dogadaj karnevala je Velika medjunarodna karnevalska povorka. Veliki broj karnevalskih grupa iz celog sveta garantuje dobru zabavu i provod tokom ovih dana. Tokom karnevalskih dana naići ćete na topao doček domaćina i karnevalsko raspoloženje koje će vam omogućiti da sve probleme ostavite po strani.

Most ljubavi

Nešto pre Prvog svetskog rata, dok još rat ni slutili nisu, zavoleli su se učiteljica Nada i srpski oficir Relja. Zavoleli se i jedno drugom obećali. Bila je to ljubav o kojoj su svi pričali, koja je plenila pažnju svih Vrnjčana ali ubrzo je došao rat sa svim užasima koje sa sobom nosi. Srpski oficir Relja odlazi u Grčku na ratište. Posle izvesnog vremena zbog prelepe Grkinje u koju se zaljubljuje raskida veridbu sa Nadom. O njegovoj daljoj sudbini legenda ne kazuje ništa, ali zato Nadinu sudbinu znaju svi. Zbog prevelike tuge ona svakim danom kopni i naposletku umire, mlada i nesrećna.

Devojke potrešene Nadinom sudbinom, u želji da sačuvaju svoju ljubav, na katance ispisuju svoja imena i imena svojih dragana i vezuju za ogradu mosta koji je bio omiljeno sastajalište Nade i Relje a ključeve simbolično bacaju u reku. Desanka Maksimovic, po pričanju starih meštana, u jednoj od mnogih poseta Vrnjačkoj Banji, saznala je za ovu tragičnu priču i inspirisana njome napisala jednu od svojih najlepših ljubavnih pesama: “Molitva za ljubav”.

Molitva za ljubav

Brzo kao kratkovecne cveca liske
i ova ljubav stace da se kruni i drobi:
žedan je zaborava tamni vir.
O, bože, drugi ti se mole za srecu i mir,
a ja: sacuvaj u srcu mom, zarobi,
jucerašnjeg dana nestalni pram.

Zaklopi dušu moju sad ko zlatnu
skrinju, nacini je ljubavi hram.
O, duša moja ne moli srecu za se –
sve dosadašnje radosti nek se snište –
ali pobožno ona od tebe ište
da dan se ovaj od strašnog brodoloma spase.

Bez pomoci tvoje povenuce sve brzo
kao bulka u zrelome žitu i lanu.
O, bože ne molim za srecu, za radost, za
slast.

Da bol ovaj ne umre, mene je strah;
da oganj sveti što u meni planu
ne sagori iznenadno u prah,
ne razbukti se prekonoc u strast.

Desanka Maksimovic

Autor: Jovana Filipović

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments