Najuzbudljivije destinacije za planinarenje širom sveta

Petra, Jordan

O planinarenju su sprovedena mnoga istraživanja, a prema onom iz 2014. godine na prestižnom univerzitetu Stanford, prednostima planinarenja praktično nema kraja. Tako je dokazano da planinarenje poboljšava raspoloženje, smanjuje nivo stresa i pozitivno utiče na pamćenje.

Azija- Ako je vaš izbor Azija, postoji mnogo planinarskih staza koje ovaj veliki kontinent ima da ponudi. Jedna od njih je Tiger Leaping Gorge u Kini. Ovo je kraća staza od dvadeset kilometara koja se može preći za dva dana. Uz stazu se nalaze pansioni u kojima možete pronaći hranu i sklonište. Voda koja prolazi kroz kanjon kristalno je čista, a kanjon je ispunjen cvetovima uljane repice i sakure- japanske trešnje koja je u cvatu u februaru. Još jedna zanimljiva zemlja odabrana za ovaj popis je Indonezija. Kavah Ijen na Istočnoj Javi- lagana planinarska stazu od samo osam kilometara. Treći izbor koji donosimo je Tajland. Doi Luang Chiang Dao, treći najviši vrh zemlje, mnogi smatraju upravo i najlepšim. Planinarenje je strmo u samom početku i na kraju staze, dok je srednji deo ravan. Ova staza vodi vas kroz džunglu prepunu zanimljivih biljnih primeraka koje su našle svoj put kroz kamenje, a zavisno od godišnjeg doba, možete takođe naići na cvetove trešanja. S vrha se pruža pogled od 360 stepeni na mnoštvo planina kojima ste okruženi. Budući da se radi o stazi od dvanaest kilometara, možete je preći za jedan dan.

Bliski istok- U slučaju da vas privlači  Bliski Istok, poznata je staza do napuštenog grada Petre u Jordanu. Radi se o stazi dugoj oko osamdeset kilometara za koju će vam trebati između pet i deset dana. Preporučeno vreme za obilazak je od oktobra do aprila. Ova se staza smatra jednom od najboljih na Bliskom istoku, a vodi vas kroz kanjon visok dve stotine metara. Po završetku staze vas čeka razgledanje hramova i grobnica unutar ovog fascinantnog grada. Petra je na popisu UNESCO-ve svetske kulturne baštine pre više od trideset godina, a 2007. godine je proglašena i jednim od sedam novih svetskih čuda.

Afrika- Kada je reč o Africi, Kilimandžaro je vredan posete, a poslednjih godina uživa veliku popularnost. Na nadmorskoj visini od gotovo šest hiljada metara, najviši vrh Afrike smešten u Tanzaniji na popisu je mnogih posetilaca. Uz mnoštvo staza za penjanje, većina se u ovu avanturu upušta sa stručnim vodičima uz čiju pomoć stižu do spektakularnog pogleda iznad oblaka. Staze su uglavnom duge oko pedeset kilometara i biće vam potrebno oko nedelju dana za savladavanje, a preporučeno doba godine je januar, februar ili septembar. U Africi se nalazi mnogo drugih planinarskih destinacija, među njima i Ruwenzori u Ugandi. Staza je dugačka šezdeset kilometara, a najbolje je posetiti u periodu od decembra do marta. Ovo čarobno mesto nudi impresivan pogled na ledom okovane glečere, ali i susret sa slonovima. Tu je i Zmajeva gora (Drakensberg) koje se prostire duž teritorija Južnoafričke Republike i Lesota. Postoji nekoliko dostupnih staza, a ona koja vodi do vodopada Tugela Falls je zapanjujuća. Radi se o prilično kratkoj stazi na ravnom terenu koju možete preći u jednom danu, stepenice dužine dvadeset metara napravljene od metalnih lanaca koje vode do vrha razlog su zašto mnogi ljudi, neretko sa strahom od visina, ne izabiru ovu stazu.

Južna Amerika- Ako vas privlači Južna Amerika, veseliće vas informacija da i ovaj kontinent skriva brojne planinarske staze. Tu je kružna staza „W“ koji se nalazi u Nacionalnom parku Torres del Paine u Čileu. Staza se prostire do osamdeset kilometara, a planinarenje može trajati od četiri do šest dana. Ova staza popularna je od septembra do aprila, ali je impresivna i u julu kad je tamo službeno zima. Popularna ruta koja sledi oblik slova „w“ nudi vam spektakularne prizore vulkanskih vrhova i prelepih jezera. Drugo odredište apsolutno vredno spomena je staza Fitz Roy koja se nalazi u Patagoniji u Argentini. Za pedesetak kilometara staze možete izdvojiti i do nedelju dana, a stručnjaci će uvek preporučiti februar kao idealan mesec. Ova staza vodi vas kroz Nacionalni park Los Glaciares iz kojeg vam se pruža pogled na šume, ravnice, slapove i impresivan masiv Fitz Roy.

Autor: nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti