Kivi obukuje vitaminima C, K, E, folata i kalijuma. Takođe imaju puno antioksidanata i dobar su izvor vlakana. Njihove male crne semenke su jestive, kao i smeđa kora, iako mnogi radije ogule kivi pre nego što ga pojedu.
Smatra se da velika količina vitamina C i antioksidanata koje sadrži kivi zapravo može pomoći u lečenju ljudi sa astmom. Jedno istraživanje iz 2000. godine pokazalo je da postoji blagotvoran efekat na funkciju pluća kod onih koji redovno konzumiraju sveže voće, uključujući kivi.
Zeleni čaj s kivijem
Sastojci:
3 oguljena kivija
1/2 limuna iseskanog na kriške
1 kašičica meda
1 vrećica zelenog čaja
500ml vode
Napravite zeleni čaj, ubacite kriške limuna i ostavite da odstoji 5 minuta. Za to vreme napravite u sokovniku sok od kivija. Dodajte med. U topli zeleni čaj s limunom ulijte sok od kivija s medom i poslužite.
Makularna degeneracija je vodeći uzrok gubitka vida, a kivi može pomoći u zaštiti očiju od nje. Jedna studija je otkrila da je jedenjem tri porcije voća dnevno, makularna degeneracija smanjena za 36 procenata. Smatra se da visoki nivoi zeaksantina i luteina u ovom voću doprinose ovom efektu.
nsuzivo.rs