Naučnici otkrili novi oblik demencije sa simptomima sličnim Alchajmeru

Foto: Reader's Digest

Stručnjaci su u časopisu „Brain“ objavili da novi oblik demencije ima vrlo slične simptome kao Alchajmer i ističu da to objašnjava zašto su svi dosadašnji pokušaji razvoja leka za tu bolest bili neuspešni. 

Demencija je pojam koji se odnosi na lošije pamćenje, a potom i na niz intelektualnih problema s pamćenjem i razmišljanjem. U stručnoj literaturi su opisane različite vrste demencije, ali Alchajmerova bolest je najčešći i najistraženiji oblik.

Pretpostavlja se da su pacijenti možda patili od stanja koje se naziva limbičko-dominantna TDP-43 encefalopatija ili skraćeno LATE, koja uzrokuje simptome vrlo slične Alchajmeru.

LATE utiče na sve starije od 80 godina. Ustanovili su da mentalne sposobnosti smanjuje sporijim tempom nego Alchajmer, ali kada su ta dva stanja prisutna, simptomi razvijaju brže.

„Ovaj oblik demencije sve vreme je prisutan među obolelima, ali tek sad smo ga identifikovali. Jedan je od najčešćih, pa je ovo polazna tačka za dalja istraživanja i razvoj terapije. Nema sumnje da mnogi ljudi kojima je dijagnostifikovan Alchajmer uopšte od nje ne boluju. LATE verovatno reaguje na drugačiju terapiju nego Alchajmer, što nam pojašnjava zbog čega toliko ranijih lekova za Alchajmerovu bolest nije prošlo u kliničkim ispitivanjima“, rekao je dr Piter Nelson sa Univerziteta Kentaki koji je vodio istraživanje.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti