Претрага
Претрага
Close this search box.

PETROVARADIN – NAJPOZNATIJE NASELJE I SIMBOL NOVOG SADA (FOTO, VIDEO)

Foto: Gradske info

Jedno od najpoznatijih naselja, kako u Novom Sadu, tako zasigurno i u Srbiji, jeste Petrovaradin. Petrovaradin spada u gradska naselja čiji broj stanovnika, ali i turista se iz godine u godinu povećava. Ono što Petrovaradin čini poznatim i zbog čega je zanimljiv za posetu i život jesu brojne znamenitosti ovog dellj grada od koga se posebno izdvaja Petrovaradinska tvrđava.

Petrovaradin je gradsko naselje čiji je centar udaljen od centra grada 3,5 kilometra, odnosno 9 minuta vožnje automobilom.

Petrovaradin – najpoznatiji deo Novog Sada

Petrovaradin je smešten na sremskoj strani, na desnoj obali Dunava, između naselja Sremska Kamenica, Bukovac, Sremski Karlovci. Preko puta Dunava se nalaze naselja Kovilj, Šangaj, Podbara, Stari grad i Liman. Broj stanovnika u ovom delu grada ide do 18.000 što ga čini jednim od najvećih novosadskih naselja.

Danas je Petrovaradinska tvrđava jedna od najposećenijih lokacija Novog Sada, a posebno je zanimljiva turistima. Najpoznatije obeležje tvrđave jeste „Sat“ koji je dobijen uz titulu Slobodnog kraljevskog grada u vreme Marije Terezije. Na tvrđavi se nalaze još brojni objekti:  Muzej grada Novog Sada, Akademija umetnosti, Vojnomedicinski centar, Oficirski paviljon, Hotel Leopold

Petrovaradisnka tvrđava posebno je popularna tokom leta, u julu mesecu, kada je mesto održavanja „Exit“ festivala.

Ono što Petrovaradin još čini poznatim jeste „Podgrađe“ ili „Gradić“ koje se nalazi u podnožju Petrovaradinske tvrđave. Ovaj velelepni deo Petrovaradina posebno je zanimljiv jer odiše nekim drugim vremenom. Naime građevine i fasade kuća koje se mogu videti u ovom delu sleduju iz 17. veka. Zbog istorijskog značaja obnova podgrađa započeta je 2017. godine, a danas izgleda posebno šarmantno i dostojno jednog kulturnog grada za koji važi Novi Sad.

Foto: Gradske info

U podgrađu se nalazi i Zgrada vojne bolnice, ali i na ulazu čuvena Beogradska kapija, sa nazivom koju nosi i centralna ulica podgrađa – Beogradska ulica.

Petrovaradin – mesto koje sve ima

Petrovradin kao novosadsko naselje, osim po turističkom i istorijskom kontekstu, poznaje se i kao dobro mesto za život. On ima jedan državni vrtić, Vrtić „Čigra“ koji je izgrađen 1972. godine i ima ukupno 19 uzrasnih grupa. Pored vrtića, tu je i Osnovna škola „Jovan Dučić“. U Petrovaradinu se nalazi i Sportska hala Petrovaradin u kojoj treniraju brojni naraštaji, kao i stadion Fudbalskog kluba „Petrovaradin“.

U Petrovaradinu se nalazi veliki broj verskih objekata, poput Hrama svete Petke, Crkva svetog apostola Pavla, Crkva Svetog Ilije, Crkva Snežne Gospe na Tekijama, Crkva Pokrova Presvete Bogorodice i dr.

Pored verskih i sportskih objekata, škole i vrtića, Petrovaradin ima svoju železničku prugu, koja je i deo pruge „Beograd – Novi Sad“, a uskoro će se i transformisati i napuštena petrovaradinska pruga ka Beočinu koja će postati zelena staza za pešake i bicikliste.

Foto: Gradske info

Obzirom da je Petrovaradin velik, on se deli na mnoge delove od kojih su najpoznatiji Podgrađe, Mišeluk, Alibegovac, Vezirac, Ribnjak i Karagača..

Na Mišeluku se nalazi nova bolnica, čuveno „trkalište“nova zgrada Radio-televizije Vojvodine

Ne treba zaboraviti ni park, petrovaradinsku pijacu, a posebno čuvenu plažu na Petrovaradinu – „Oficirac“ koja je posebno popularna u letnjim danima.

Gradske info

Tagovi:

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Bratac
05.05.2024 21:19

Ispravka, od centra NS tj. od Trcike pa do centra Petrovaradina, tj do pesacke staze preko puta OS Jovan Ducic ( to je centar Petrovaradina vec 18 godina) ima 2.5 km

Gost
Slobo NS
05.05.2024 23:35

Jako žalosno što dosada nijedna vlast do sada nije prepoznala izuzetnu vrednost i potencijal Petrovaradinske tvrđave i podgrađa. Do sada se moglo sve lepo urediti,očistiti,srediti i urediti pa bi bilo mnogo više turista koji bi želeli da vide tvrđavu baš onakvu kako i zaslužuje ovakvo istorisko zdanje.Malo ko zna da je Petrovaradinska tvrđava druga po veličini u Evropi,naprimer duplo veća nego Kalemegdan,samo što je Kalemegdan sređeniji uređeniji pa zato izgleda i veći od Petrovaradinske tvrđave.Petrovaradinska tvrđava je investicija u koju treba mnogo uložiti ali bi i još mnogo više dala i pružila kroz turizam i gradu a i državi,nažalost to… Učitaj još »

Gost
Baka
06.05.2024 00:45

Niko od starih petrovaradinaca deo ispod tvrđave ne zove “Podgrađe” – niko ! To je Gradić ! Zaboravili ste da je osnovna podela Petrovaradina – Stari i Novi Majur, Trandžament i još neki stari nazivi delova Petrovaradina za koje većina novodošlih nikada nije ni čula, pa nije ni zameriti…

Gost
Jelena
06.05.2024 10:38

Ko vam je pisao ovaj tekst? Uopšte nije upućen. Ima i dva vrtića i niko ne zove “Podrgađe” i ostalo…

Gost
Fenix
06.05.2024 10:57

Steta samo sto jos nemamo biciklisticke staze ,asvalt ,ulicnu rasvetu ,kanalizaciju i direktnu liniju do futoske pijace

Povezane vesti