Vrhunski naučnik za hranu dr Vinsent Kandravinata rekao je da postoje dobri dokazi koji ukazuju na to da redovno komzumiranje jabuka može poboljšati pamćenje i smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti.
Zdravstveni istraživač iz Sidneja rekao je da bi konzumiranje više jabuka moglo da vam “pomogne da zapamtite gde ste stavili ključeve od automobila” jer sadrže vitamine i minerale koji su povezani sa očuvanjem pamćenja.
On je rekao da je voće bogato fenolima kao što su flavonoidi koji mogu pomoći u smanjenju rizika od Alchajmerove bolesti štiteći mozak od štetnih supstanci.
Dr Vincent je rekao da se flavonoidi mogu naći i u mnogim drugim vrstama voća i povrća i da su takođe snažan antioksidans koji može umanjiti simptome depresije i anksioznosti.
Ovaj doktor je citirao američku studiju od 2.800 učesnika starosti od 50 godina koja je otkrila da su oni koji su jeli hranu s manje flavonoida imali dva do četiri puta veću verovatnoću da će razviti Alchajmerovu bolest i srodne demencije tokom perioda od 20 godina.
-Flavonoidi su fenolna jedinjenja koja se nalaze u voću kao što su jabuke i kruške, i povrću poput kelja i spanaća. Možete ih pronaći čak i u čokoladi i vinu! Ova jedinjenja, kada se pravilno apsorbuju, korisna su za naše zdravlje- rekao je on.
Studije su pokazale da veći unos flavonoida i njihove podklase flavonola u ishrani može biti povezan sa smanjenjem rizika od razvoja Alchajmerove bolesti.
On je objasnio da veći unos jabuka može dati telu važne vitamine i minerale koji štite moždane ćelije od neurotoksičnosti koja može dovesti do takvih neurodegenerativnih poremećaja.
-Neurotoksičnost se javlja kada je nervni sistem tela izložen prirodnim ili veštačkim toksičnim supstancama i menja normalnu aktivnost nervnog sistema. To bi na kraju moglo dovesti do ometanja ili ubijanja neurona mozga- rekao je i dodao da dodavanje svežih jabuka u vašu svakodnevnu ishranu može imati mnoštvo prednosti, uključujući i vaše mentalno zdravlje, piše Dejli Mejl.
-Jabuke su dobar izvor pektina, rastvorljivih vlakana. Studije i istraživanja su otkrili da je konzumiranje velike količine ove vrste vlakana povezano sa manjim rizikom od simptoma depresije. Voće i povrće su veoma korisni za mentalno zdravlje i ljudi koji često konzumiraju sirovo voće i povrće imaju manje šanse da pate od simptoma depresije i anksioznosti.
nsuzivo.rs
Kalvados – siguran lek protiv ove sadašnjosti!