Nikada nemojte tapšati psa po glavi

       
Foto: Blue Cross

Tapšanje po glavi je loša ideja, tvrde stručnjaci.

Tapšanje psa po glavi najgori je način da mu pokažeš svoju naklonost, tvrde stručnjaci za kućne ljubimce. Psi smatraju taj gest “pretećom” porukom i ne sviđa im se takav pristup. Pogrešan način približavanja psu je da dođemo do njega s prednje strane, nagnemo se iznad njega i pomazimo po glavi, objašnjava Sara Bartlet iz The Hound Helpers Ltd.  

Postoji mnogo bolji način za pristup psima, objasnila je stručnjakinja u jednom intervjuu. Prvo mu treba pristupiti bočno. Zadržati svoj lični zamišljeni prostor i njegov, a onda je izbor psa želi li da probiješ njegov prostor i pažnju.” Stručnjakinja je takođe savetovala da testirate psa tako da mu pružite lagano ruku da je ponjuši.  „Čučnite bočno i pružite lagano ruku prema psu. Ako pas pomiriše tvoju ruku, malo ga počeškaj ispod brade ili iza uha.”

Češkanje psa po trbuhu je još jedna popularna metoda maženja, ali pazi da to učiniš ispravno. Sara je rekla: “Još jedna stvar za koju mislimo da psi vole je da ga gladimo po stomaku kad se okrene na leđa. Ali ono što svi radimo je možda malo presnažno za većinu. Stoga budite vrlo nežni, polagani, vrlo nežno dodirujte stomak.”

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments