Novi koraci u lečenju karcinoma

„Niko nikada nije pregledao strukturu tumora ovako detaljno, ovo je novi način gledanja na rak“, kaže šef istraživačkog tima s Kembridža.

Naučnici sa Kembridža napravili su virtuelni 3D model tumora, pruživši tako novi način gledanja na tu bolest koji će poboljšati shvatanje raka i pomoći u traganju za novim načinima lečenja, prenosi BBC.

Uzorak tumora, uzet od pacijenta, može se detaljno pregledati sa svih strana i svaka se pojedinačna ćelija može mapirati.

U virtuelnoj laboratoriji, profesor Henon i novinar BBC-a postali su avatari u virtuelnoj stvarnosti, a rak je bio prikazan kao masa mehurića u više boja.

Iako je primerak ljudskog tkiva bio veličine značke, u virtuelnoj laboratoriji mogla se uvećati do veličine od nekoliko metara. Virtuelni tumor koji su predstavili bio je izvađen iz mlečnih kanala u grudima jedne žene.

Kako je profesor okretao model izdvojio je skupinu ćelija koje su napuštale glavnu strukturu: „Ovde možete videti kako su neke ćelije tumora pobegle iz kanala za mleko. To je možda trenutak kada se rak širi na okolno tkivo i postaje vrlo opasan. Pregledom tumora u 3D-u omogućava nam da uhvatimo ovaj trenutak“, rekao je profesor Henon.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti