Odlaganje prvog kupanja bebe povezano je sa uspešnim dojenjem?

       
Foto: SMA Baby

Stručnjaci savetuju da prvo bebino kupanje ne bi smelo da bude jedna od stvari koje ćete uraditi sa bebom u prava 24 sata, s obzirom da čekanje može pomoći mami i bebi s dojenjem.  

Novo istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Journal of Obstetric, Gynecologic & Neonatal Nursing povezuje odlaganje kupanja novorođenčeta s povećanom stopom dojenja u porodilištu. Autorka istraživanja, dr i savetnica za dojenje, Heder Kondo, izjavila je za Today kako je istraživanje podstaknuto njenim pacijentkinjama koje su poslednjih godina učestalo ispitivale medicinsko osoblje mogu li odložiti prvo bebino kupanje.

Takav razvoj događaja je zbog stava Svetske zdravstvene organizacije o kupanju beba. Naime, po njihovim preporukama, bebe se ne bi trebalo kupati u prva 24 sata, ali iz tih smernica ostaje nejasno zašto Svetska zdravstvena organizacija to preporučuje.

U istraživanju je učestvovalo skoro 1000 mama i beba: oko polovine beba okupana je u prva dva sata od rođenja, prema politici bolnica u kojima su rođene, a ostalim bebama prvo kupanje je odloženo za najmanje 12 sati nakon rođenja. Istraživanje je pronašlo povezanost između odloženog kupanja i uspešnog dojenja, ali istraživači nisu mogli sa sigurnošću odgovoriti zašto je to tako.

Dr Heder veruje kako ovakvi rezultati imaju veze s bebinim čulom mirisa. “Bebe su plivale u amniotičkoj tečnosti poslednjih 38, 39, 40 nedelja, a majčina prsa imaju sličan miris kao i amniotička tečnost. Zato verujemo kako je majkama lakše početi da doje, a bebama lakše pronaći nešto normalno i lepo ukoliko se prvo kupanje što duže odloži.”

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments