Ojačajte nokte koji se listaju

Foto: Scholl UK

S promenom ishrane i primenom nekoliko bjuti trikova koža, kosa i nokti mogu zablistati. 

„Količina vitamina, minerala i aminokiselina u telu određuje izgled i stanje noktiju. Nokte najvećim delom čine proteini i kako biste ih ojačali, ključno je da ih unosite kroz hranu“, objašnjava dermatolog Džošua Zehner iz bolnice Maunt Sinai u Njujorku.

Najbolji izvor proteina su meso, pivo i biljke iz porodice bobova. Osim proteina, za jačanje noktiju i kose i zdravlje kože važni su vitamini grupe B, vitamin E, antioksidansi i esencijalne masne kiseline. Unećete ih kroz konzumiranje masne ribe, semenki suncokreta, orašastih plodova, bobičastog voća, crvenog i narandžastog voća, povrća i vode.

Redovno koristite bogatu kremu za ruke i zanoktice, posebno zimi kada hladnoća i grejanje zajedno mogu napraviti veliku štetu noktima.Za zanoktice su vrlo učinkovita i ulja, a najbolje ih je umasirati pre spavanja. Ako ne želite da kupujete ulja koja su specijalno napravljena  za zanoktice, pomoći će i maslinovo ili bademovo.

Pri pranju sudova ili čišćenju koristite rukavice kako ne biste bez potrebe izlagali kožu i nokte hemikalijama.

Grickanje noktiju i zanoktica osim što je loša navika, može biti i pogubno za zdravlje. Ranice koje se pritom stvaraju otvorena su vrata virusima, bakterijama i gljivicama. Osim što neki od njih mogu usporiti rast noktiju, pa čak i izazvati njihovo otpadanje, mogu uzrokovati i zdravstvene probleme.

Autor: nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti