Palentu, inače, mnogi nazivaju i „italijanskim grizom“, a ovo jelo nastalo je u severnoj Italiji.
Zbog jeftinih sastojaka i lake pripreme, palenta se često nalazila na trpezi u porodicama radničke klase i seljaka, a kasnije postaje popularna u celom svetu.
Nekada se pravila i od pasulja i mahunarki, a tradicionalno se služila tako što se stavljala na sredinu stola ili daske.
Danas u palentu možete da dodajete različite sastojke, čak i da je pohujete, služite kao pomfrit…
Kod nas se najčešće služi sa sirom, a kako biste napravili kremastu palentu koja nije suva, pa je i ukusnija, bitno je da znate pravilan odnos sastojaka kao i šta treba dodati.
Trik za savršenu palenutu je da, osim vode, sipate i mleko.
Odnos treba da bude sledeći: 2/3 vode i 1/3 mleka i palenta po želji.
Kuvajte na tihoj vatri dok ne dobijete željenu gustinu. Umesto mleka možete da dodate i pavlaku za kuvanje, jer je ona odlična zamena, koja će jelo učiniti savršenim.
Ako postite, kravlje mleko zamenite biljnim, predlaže Stvar ukusa.
penzionisani.rs