Претрага
Претрага
Close this search box.

OVU HRANU NIKAD NE UZIMAJTE NA PRAZAN STOMAK! Iznenadićete se kad čujete šta namirnice sa spiska mogu da izazovu

Foto: Gizmodo

Opšte je poznato da nije preporučljivo piti sveže ceđene sokove na prazan stomak. Ipak, postoji cela lista pića i namirnica koje treba izbegavati na prazan stomak. Dijetetičari ne preporučuju početak dana sa bananama ili jogurtom. Pogledajte listu koja sledi u nastavku i saznajte da li ujutru posežete za nekom od ovih namirnica:

Banane
Dijetetičari ističu da je banana odlična užina, ali da je treba izbegavati ujutru. Banane su bogate magnezijumom, a ako se uzimaju na prazan stomak, prebrzo se svare. To može da dovede do povećanja pritiska u kardiovaskularnom sistemu.

Ceđeni sokovi

Sveže ceđeni sokovi od citrusa okrepljuju rano ujutru, ali mogu da budu opasni ako se uzimaju na prazan stomak. Sadrže kiselinu koja može da izazove gorušicu, alergije, gastritis, pa čak i čireve. Zato je bolje da sačuvate ovu “vitaminsku bombu” za sat posle doručka.

Lepinje

Teško je odoleti svežoj, mirisnoj lepinji i mnogi ljudi vole da je jedu ujutru. Nažalost, česta konzumacija lepinja za doručak može da dovede do zdravstvenih problema kao što su bol u stomaku i gasovi.

Foto: Naturoza

Slatkiši

Započinjanje dana slatkiša je izuzetno nezdravo. Pankreas ne može da proizvede količinu insulina potrebnu za ovu količinu šećera na prazan stomak. To može da uništi kiselo-baznu ravnotežu tela.

Paradajz

Da li ste u iskušenju da pojedete sveže paradajz za doručak, recimo uz sendvič? To je loša ideja, ističu dijeteričari. Paradajz sadrži taninsku kiselinu, koja u kontaktu sa želučanim sokom može da izazove iritaciju ovog organa. Sačuvajte paradajz za salatu za ručak.

Jogurt

Jogurt sam po sebi nije štetan kao proizvod koji se konzumira na prazan stomak, ali višak probavnih kiselina može da “ubije” korisnu bakterijsku floru sadržanu u ovoj vrsti mlečnih proizvoda.

mondo

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Dimke
24.04.2024 23:34

Kako lupate ej!

Povezane vesti